Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/10896916 www.bgdnes.bg

Пъстървата излиза на сцената

Балканките вече са разрешени за риболов, къде да ги търсим

След четиримесечна забрана най-сетне риболовът на балканска пъстърва започна. От 1 февруари по закон въдичарите могат да търсят любимата си планинска риба по реки и езера. Размножителният период при пъстървите вече е приключил и сега те се настройват единствено към търсене на храна.

Балканката е много ценен вид, поради това в улова й са наложени доста ограничения. Риболовът може да се практикува всеки ден, но в делничните дни рибарите нямат право да задържат улова от този вид. Те трябва задължително да връщат обратно във водата всички уловени екземпляри. През седмицата хобито се практикува само заради удоволствието от изваждането на рибата. През събота, неделя и празничните дни регламентът е друг. Риболовците имат право да задържат до 6 риби, с общо тегло не повече от 2 кг. Екземпляри под 23 см са маломерни и се пускат. Все повече реки в страната имат специален статут "Хвани и пусни". На тези места връщането на рибата е задължително във всички дни от седмицата. Популярни пъстървови реки от този тип са Драговищица - Кюстендилско, Златна Панега - Ловешко, Огоста - Монтанско, Чепеларска - Пловдивско, Черни Искър и Искрецка - Софийско, Голяма Камчия - Шуменско, и др.

Реклама

У нас виреят още два вида пъстървови риби, но те се размножават само в изкуствени условия. Става дума за американската пъстърва и сивена, които са свободни за риболов целогодишно. От 1 февруари са разрешени и видовете сиг и пелед, които са особено редки у нас. Срещат се в дълбоките води на язовир "Искър" и някои други големи язовири и са активни само през зимата.

Балканската пъстърва е изявен хищник, който се храни с малки рибки, насекоми и червеи. Любителите на спининговия риболов я търсят с блесни, воблери и силиконови примамки. Мухарската въдица също влиза в употреба. Сега водата все още е твърде студена и рибите не се движат много. Те предпочитат да нападнат стръв, която премине съвсем близо до тях. Камолата и белият червей са неустоими. Замятайте в близост до подмоли, големи камъни, участъци с по-тихо течение. Шансовете за успех се увеличават, когато температурата на водата надхвърли 7 градуса.

Внимавайте за мръстилищата!

Балканската пъстърва е един от най-ценните речни видове и затова трябва да я пазим. Популацията й у нас е намаляла в последните години, но повечето риболовци пъстърваджии се стараят да имат етично отношение към тази риба. Ежегодно ентусиасти правят зарибявания със собствени средства на тайни планински реки. Мнозина изобщо не прибират риби от този вид.

Балканките са истински красавици заради множеството си черни, червени и кафяви точки по тялото си. Затова ги наричат цариците на реката.

Около откриването на пъстървовия риболов размножителният период почти навсякъде е приключил и повечето малки рибки са се излюпили. Бебетата обаче все още стоят в мръстилищата, както се наричат гнездата на рибите. Това са ямки по дъното и наподобяват бели петна в реката. Когато рибарите газят с гащеризон или ботуши във водата, трябва да внимават и задължително да заобикалят тези петна. В противен случай бъдещото поколение пъстърви може да бъде наранено и популацията застрашена. В рибните магазини се предлагат достатъчно изкуствено отгледани балкански и американски пъстърви, затова съветваме да пазите и подарявате живота на дивите екземпляри. Емоцията от надхитрянето и улавянето на рибата е напълно достатъчна по време на излет.

Четете още

Шести сме в света по риболов на плувка
Шести сме в света по риболов на плувка

Шести сме в света по риболов на плувка

4511 пъстърви хванаха на Въча
4511 пъстърви хванаха на Въча

4511 пъстърви хванаха на Въча

Реклама
Реклама
Реклама