Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/11259481 www.bgdnes.bg

Енергиен център на Ванга и Людмила държан под ключ

Изгубеният рай на Живкова е в Хисаря

Принцесата на социализма изгражда сакрално място за медитация, до което сега достъпът е забранен

Сакрално място за медитация, използвано от Людмила Живкова, е скрито под ключ в прегръдките на огромен тайнствен парк край някогашната правителствена резиденция "Магнолия" в Хисаря. Достъпът до него е напълно отрязан и край тихите алеи не се мярка жива душа, видя на място екип на "България Днес".

Реклама

Целият комплекс, който преди години е приютявал някои от най-могъщите световни лидери, сега пустее. Тайнственият енергиен център на Людмила стои откъснат от света и обгърнат от мистерии. За него се разказват множество местни легенди.

Според една от версиите мястото за медитация е построено след среща на Людмила Живкова с пророчицата от Петрич Ванга. Дъщерята на тогавашния първи партиен и държавен ръководител Тодор Живков е имала пълно доверие в способностите на прочутата ясновидка.

Според тази история, която се предава от поколение на поколение в Хисаря, именно Вангелия посочва къде трябва да се строи. Енергията в центъра за медитация в Хисаря е толкова силна, че може да лекува някои болести, да успокоява нервната система и действа тонизиращо.

След това на посоченото от пророчицата място и под давлението на Людмила Живкова изниква каменна конструкция, ориентирана към четирите посоки на света - изток, запад, север и юг. Днес там личат изрисувани инициалите Л.Ж.

В центъра на композицията е поставен малък шадраван, облицован с камъни. Твърди се, че някои от тях Людмила Живкова е донесла лично при едно от пътуванията си до Индия.

Реклама

 

На място в Хисаря са идвали гурута и мъдреци от будистката страна, за да попият от енергията в изградения от Людмила комплекс за медитация. Интересът на Живкова към езотериката и източните култури е известен отдавна, но с годините започват да се появяват все повече догадки.

Людмила си отива от този свят на 21 юли 1981 г., а през 1984 г. на метри от нейния енергиен център в Хисаря е вдигната и последната държавна резиденция "Магнолия". 

Мястото е приказно!

Паркът е залесен с екзотични дървета и растения, докарани от Египет и Китай. По това време средства не са щадени и резиденцията е направена с невиждан за времето си лукс. Огромни пана с дърворезба, които са истинско произведение на изкуството, са част от интериора. Подът е застлан със скандинавски мокети, в които краката буквално потъват, а безшумни финландски асансьори придвижват височайшите гости.

В единия от двата президентски апартамента е отсядал Тодор Живков. На площ от 400 кв. м са разположени две спални, три бани, кухня, хол, предверия и работен кабинет.

На цял етаж е вторият президентски апартамент. В него са настанявани държавните лидери на Иран, Гана, бившите лидери на СССР и Куба, сред които лично Леонид Брежнев и Фидел Кастро. В "Магнолия" има закрит басейн, джакузи, сауна, стаи за масаж, стаи с тангентори и вани, кабинети по физиотерапия. Повечето от стаите откриват красива гледка към английския двор. Част от комплекса са тенис корт, разсадник, езеро с лилии...

 

Сега всичко това е само спомен. Някогашната правителствена резиденция е държана под ключ, без да се използва по какъвто и да било начин. Любопитното е, че през 80-те "Магнолия" е строена не само за правителствени нужди.

Предвидено е при военна обстановка резиденцията да се превръща в команден пункт. Има укрития, където правителството да заседава при извънредна ситуация. Монтирана е свързочна техника. Точно до сградата е построена хеликоптерна площадка. В момента целият този комплекс пустее. А на въпросите защо това е допуснато, сякаш няма разумен отговор.

Община и държава нямат отношение

"България Днес" потърси отговор на въпроса, защо бившата правителствена резиденция "Магнолия" пустее. Свързахме се първо с община Хисаря, на чиято територия е обектът.

"Община Хисаря няма отношение към резиденция "Магнолия", тя не е наша собственост - обясниха от кабинета на кмета на града Пенка Ганева. - Информацията, която имаме, е, че имотът е към Министерството на отбраната. Резиденцията е заключена и се охранява."

Въпроси по темата бяха изпратени до Министерството на отбраната още през февруари, но не получихме официален отговор. Тогава от пресслужбата заявиха, че имотът вече не е под тяхна юрисдикция и от известно време насам е в частни ръце. Дори достъпът откъм военния санаториум "Калероя" е затворен.

Реклама
Реклама
Реклама