Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/11265545 www.bgdnes.bg

Михалца се мами в Дунав

Тази риба от семейство Трескови обича студената вода, привлича се от светлина

Една от редките риби по нашите ширини е михалцата, наричана още налим. Среща се само в река Дунав и най-долните течения на притоците й. Не са много рибарите, които са имали късмета да се докоснат до този речен обитател. И все пак не е изключено той да се озове на кукичката, ако го потърсим целенасочено.

Реклама

Михалцата е риба от семейство Трескови. В реките, вливащи се в Северния ледовит океан, достига до метър на дължина и 10-12 кг. тегло. Дунавската михалца е доста по-дребна, максимум до килограм-два. Най-доброто време за риболов е докато водата все още е студена. Михалцата не обича летните месеци.

Основната стръв за тази рядка риба са едрите торните червеи. Понякога добри резултати дава и парченце от рибка. Кълве най-вече привечер или през нощта. Михалцата не е страхлива риба, защото има лошо зрение. Тя дори се привлича от светлина на прожектор във водата.

По външен вид налимът наподобява сом. Има същото източено тяло, покрито с дребни, изключително хлъзгави люспи. Притежава същата широка, сплескана глава с паст, осеяна с многочислени зъби. Мустачето му е само едно, неголямо, намира се под брадата. Цветът на налима може да се променя. Гърбът му е покрит с напречни черно и тъмнокафяви петна и ивици върху зеленикав фон. Коремът му пък е бял.

Тази риба расте бавно. Полова зрялост достига на 3-4 години, когато е дълга около 25-35 см. Мръстенето протича от декември до февруари на пясъчно-каменистите плитчини с течение. Младите налимчета са типични хищници. Достигайки на дължина едва 15 см, те вече ловуват малки рибки. За възрастните екземпляри деликатес е бибанът.

Месото е вкусно и без кости

Михалцата е една от най-вкусните дунавски риби. Хищник е, затова месото й е бяло и почти без кости. Повечето рецепти за приготвянето й са свързани с пържене или паниране.

Изчистената риба се поръсва със сол на вкус, риган и соев сос и така престоява 15-20 минути. Бяло брашно, царевично брашно и галета се омесват в пропорция 3:1:1. В широк тиган се загрява олио. Парчета от рибата се овалват в сместа и се пържат до зачервяване от всички страни. Върви със специален сос - 3 скилидки чесън се счукват с малко кисело мляко, лъжица майонеза и няколко стръка копър.

Михалцата може да се изпече и на фурна. За целта се завива във фолио с няколко капки зехтин и парченца лимон върху месото. Овкусява се със сол и черен пипер. Пече се на 250 градуса в предварително загрята фурна за около 1 час.

Реклама
Реклама
Реклама