Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/11344258 www.bgdnes.bg

Вижте най-голямата риба тон в Черно море!

Водният звяр тежал 210 кг, измъкват го с корабни въжета и трактори

Митично създание с гигантски размери е извадено от водите на Черно море преди близо век. Рибата тон, която рибари хващат, тежи цели 210 килограма. Черно-бял кадър от този внушителен улов се пази и до днес, а "България Днес" ви го показва.

Според един популярен рибарски израз, предаван с годините, морето е като бременната жена - всички знаят, че ще роди, но никой не знае кога. Така и през 1930 година водите на Черно море дават на рибарите този скъпоценен дар. Водният звяр е невиждан до този момент.

Реклама

Рибата тон обхваща 15 вида в пет рода. Един от най-големите представители е наричан оркинос. Става дума за огромен праисторически събрат на сафрида. Името на рибата на гръцки език означава загадъчен, тайнствен. Оркиносът се слави с изключителна бързина и издръжливост. Храни се с риба. Може да преследва плячката си - основно пасажите с паламуди, до пълното й изтощение. Според легендите тази гигантска риба тон къса мрежи, обръща и троши рибарски лодки. За последните 100 години по нашите брегове са уловени не повече от десет оркиноса. В последните 60 години никой повече не я е срещал и се води са изчезнала, но никой не може да бъде сигурен какво крият морските дълбини.

Култовата снимка с трофейния оркинос е направена в град Несебър. Извадена е на талян "Чукалина". За улова на тези риби се използва дебело корабно въже с огромна кука, на която се нанизна кърваво месо, както и трактори за издърпване. Момченцето върху рибата е Иван-Зарганата, а легнал до оркиноса е неговият баща Филиьо. Изправеният мъж вляво от опашката, държащ навито въже в дясната си ръка, е Неделчо Калдърдонов, също участвал в улова.

Мечът се завръща в Босфора

Друг популярен морски гигант - рибата меч, също постепенно се завръща в посока към Черно море. През миналата есен рибари уловиха риба от вида на Босфора след приблизително половин век, откакто за последно риба меч е била видяна в турски води. Босфора е протокът, който свързва Мраморно и Черно море и може да се очаква скоро да видим истинска риба меч и край нашите брегове.

"Добра новина е да научите, че застрашен вид се наблюдава на Босфора", казва Нурай Еркан, професор от Хидрологичния факултет на Истанбулския университет. "Ловя риба в тези води от 45 години. Това е първият път, когато виждам риба меч в моята риболовна мрежа", добавя Ябан Шенгюл - рибарят, хванал застрашения вид.

Мечовете се хранят основно със скумрия. Вероятно този хищник е последвал пасажите по пътя им от Егейско към Мраморно море. Някога в Черно море също е имало риба меч. Препарирани екземпляри и до днес се пазят в музей на полуостров Крим.

Тялото на тази хищна риба достига до 4,5 м дължина и до 650 кг тегло. Може да плува със скорост до 97 км/ч и да се гмурка на дълбочина до 650 м.

Четете още

Риба тон бе продадена за 1,8 милиона долара

Риба тон бе продадена за 1,8 милиона долара

Реклама
Реклама
Реклама