Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/11474208 www.bgdnes.bg

Щуката харесва нестандартни примамки

Спининговият риболов на тези хищни риби е успешен през топлите месеци

На 1 май (неделя) официално се открива сезонът за риболов на щука. След забрана, продължила 2 месеца и половина заради размножаването на тези видове, сега отново ще може да потърсим една от най-агресивните хищни риби по нашите водоеми.

Щуката е разпространена почти навсякъде - има я и в реки, и в язовири, в баластриери и блата. През топлите месеци от годината особено актуален става риболовът с изкуствени примамки. Майсторите в спининговия рибовов на щука са категорични, че в основата на успеха стои експериментирането. Много често тези примамки, които се считат за уловисти, не работят за сметка на други, наглед неугледни, но оказали се печеливши.

Реклама

На нашите пренаселени от въдичари и почти целогодишно експлоатирани щукарски водоеми трудно може да се очакват трайни резултати при спинингов риболов. Щуката вече е привикнала с вида на традиционната въртяща блесна или на клатушката, които многократно са преминавали пред погледа й. Даже е възможно още с появата й във водата хищникът да премине в състояние на "повишено внимание".

Често е необходимо да се потърси някаква екзотика, останала на дъното в кутията, или просто да се набави от риболовния магазин нещо нестандартно. Има такива примамки най-вече на силиконова основа или комбинирани модели, които отдавна са навлезли във въоръжението на западни майстори. Не е задължително за наподобява рибка, с каквито обикновено се храни щуката. Меките силиконови примамки с виброопашки (шадовете) отдавна са се доказали. Освен всичко друго са обемни и доста издължени, като някои модели отиват докъм 30-40 см. Не се притеснявайте от всичко това, щуката не се плаши от голяма примамка и може да налети, дори на пръв поглед да не е лъжица за нейната уста. Все пак става дума за възрастни хищници с натрупан жизнен опит, а не за маломерни щуклета.

Доста модификации и разработки претърпяха напоследък и класическите въртящи блесни. Създадени бяха някои нови и наглед странни модели, каквито са например спинербайтите. При тях куката е не зад лопатката, а на телена конзола над нея. При други блесни пък около централната ос вместо перката се върти винтообразно тяло. Такива "коктейли" са специалитет за спинингистите отвъд океана. В САЩ спининговият риболов е издигнат в култ и там на новостите се гледа доста позитивно.

Печена в доматен сос

За да приготвите щуката печена на фурна с доматен сос, са ви необходими следните продукти: 1 глава кромид лук; 2-3 скилидки чесън; 1 с.л. брашно; 1 ч.л. червен пипер; 200 г доматено пюре; сол; черен пипер; 4-5 зърна бахар; копър; магданоз.

Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се запържват в мазнина, докато станат прозрачни. Прибавят се брашното и червеният пипер. Разбърква се хубаво и се изсипва доматеното пюре. Подправя се на вкус със сол, черен пипер, бахар и копър. В леко намазана с мазнина тавичка се изсипва доматеният сос и се подрежда рибата, нарязана на шайби. Пече се 25-30 минути в умерена фурна. Накрая се поръсва обилно с нарязан магданоз. Наздраве!

Реклама
Реклама
Реклама