Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/11522427 www.bgdnes.bg

Кефали бият на "Домлян"

Язовирът е разрешен за риболов по време на забраната

Язовир "Домлян" е един от водоемите, които са оставени разрешени за риболов по време на размножителния период на рибата. Намира се в Пловдивска област, на около двадесетина километра южно от град Карлово. Разположен е в красива хълмиста местност в Средна гора и е любима дестинация за рибарите в околността. Бистрата и чиста вода, девствената природа и богатото рибно разнообразие привличат десетки въдичари по бреговете му.

Въпреки богатите рибни запаси уловът изобщо не е гарантиран. Язовирът се причислява към трудните и както можем да напълним живарника, така можем да си тръгнем и без нито една рибка. За да не останем разочаровани, е необходимо да се подготвим добре за излета. На първо време най-важното условие е да подберем правилното място за конкретния сезон. През май рибата си хвърля хайвера и се групира в по-плитките участъци на ръкавите на водоема.

Реклама

Яз. "Домлян" се пълни от три реки, които са образували три залива. Именно там са най-успешните позиции в момента. Трябва да търсим рибата на дълбочина не по-голяма от 3-4 метра. Във вътрешността на язовира бреговете са стръмни и дълбоки, но те стават актуални чак през летните горещини.

Кефалът е една от най-търсените риби там, има го доста и в разнообразни размери. Можете да уловите и трофейни екземпляри, но преобладават парчета до 30 сантиметра. Речният кефал е лакома риба, затова лесно можем да разбудим апетита му. За целта си пригответе 1 килограм бели червеи за подхранка. Периодично стреляне с прашката около плувката дава отлични резултати.

Въпрос на предпочитание е какъв такъм ще подберете. Удачно е да се лови с директен телескоп, болонезе или на мач. Задължително обаче линията трябва да бъде фина, защото рибата е доста плашлива в бистрата вода. Не прекалявайте с хвърлянето на тежка захранка, това може да има отрицателен ефект. Измежду кефалите често могат да се направят серии от бабушки или уклеи. В язовира има също едри каракуди. Всяка година се извършва и зарибяване с шаран. Тази риба си остава трудна, но срещата с нея гарантира истински адреналин. За шаран опитайте на фидер или с дънна въдица със стръв сладка царевица от консерва.

Печен на фурна с мазнина

Речният кефал, особено когато е по-едър, има отлична кулинарна стойност. Ето една по-малко позната рецепта, която комбинира печене и пържене. Рибата се почиства и осолява. Ако желаете, можете да запазите главите.

Прави се смес от бяло брашно, червен пипер и щипка сол. Овалвате рибите с нея. Подреждате ги в покрита с хартия за печене тава. Поръсвате леко с растителна мазнина всяка една риба. Печете 15-20 мин. в предварително загрята до 200 градуса фурна, докато рибата се зачерви.

Рецептата е подходяща както за по-едри екземпляри, така и за по-дребни. Можете да приготвите по същия начин шаран или каракуда. Има вкуса на пържена риба, но без да е поела допълнително мазнината от пърженето. Върви с изстудено бяло вино или бира. Наздраве!

Реклама
Реклама
Реклама