Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/11849900 www.bgdnes.bg

Големите шарани се ловят край Попово

10-килограмов екземпляр издърпан от язовир "Каваците" тези дни

Риболовният сезон стартира скромно, без особени постижения на язовир "Каваците" край град Попово, Търговищко. Занимавка с дребна риба - бабушки и уклеи, ставаше, но шаранджиите не бяха във възторг. Продължиха търпеливо да захранват и да залагат дънните въдици "на косъм" с най-популярната и доказана стръв - царевица с различни аромати. И резултатите не закъсняха. Започнаха да се обаждат шарани по 5-8 кг, че и по-големи.

Групата на един от най-изявените поповски шаранджии - Тихомир Димитров, е на постоянен бивак на язовира още от началото на сезона. И при тях има раздвижване. Наскоро поповчанинът Пейчо Пейков се справи с 10-килограмов трофей, имали са и други попадения, разказват те пред "България Днес". Вече спокойно може да се каже, че сезонът на големите шарани на язовир "Каваците" е открит.

Реклама

Всички изявени шаранджии разполагат с радиоуправляеми лодки и ги ползват най-рационално, като захранват навътре и вкарват въдиците с тях на хранителното петно. Това е пeчелившата тактика на язовира през последните години.

За другите риби такива "екстри" не са необходими. Каракуди и бабушки се ловят и на по-близка дистанция с дънни или фидерни въдици. Уклеят пък е приоритет за плувкаджиите. В язовира има и стабилна популация от бяла риба, но сега хищниците сякаш остават на по-заден план. Вниманието към тях се насочва през есента, когато времето захлади. Раците също са в изобилие и често създават проблеми на рибарите с атаки към предложените примамки за рибите. Понякога това налага да се прибегне към силиконови имитации на царевица, за да се игнорират наглеците.

Язовир "Каваците", с площ от 660 дка, е общинска собственост, но рибните ресурси от дълги години се стопанисват от местното ловно-рибарско сдружение. Зарибява се редовно, основно с шаран и бял амур, има и естествено възпроизводство. Може да се каже, че този язовир е най-интересната риболовна дестинация в целия Поповски край.

Общината също се показва като добър стопанин. По европейска програма бяха изградени кътове за отдих на обособени места край бреговете. Поради близостта на града местните хора възприемат язовира като възможност за разходки и забавления. Сенчестите брегове пък предлагат чудесна прохлада в летните горещини.

От тази седмица (16 юни) официално бяха разрешени и водоемите, разположени на над 500 метра надморска височина. Така мнозина риболовци вече насочват вниманието си и към планинските водоеми. Добра популация от шаран има на язовирите "Искър" и "Батак".

Готвят го със зеленчуци

Любопитна рецепта за шаран със зеленчуци по поповски разкриват местни рибари. За целта е необходима риба около 2-3 кг, 1 буркан стерилизирани червени домати или пресни градински, 3 глави зрял лук, 1 дафинов лист, няколко зърна черен пипер, щипка сух риган, 100 мл олио, 1 морков.

Шаранът се почиства от вътрешностите и люспите и се измива добре. Осолява се отвън и отвътре на вкус. В подходяща тава се изсипват доматите, като се препоръчва и те да са без люспи. Отгоре се нарежда лукът, нарязан на филийки. Върху тях се слага шаранът. По рибата се правят леки разрези с остър нож. В прорезите се подрежда нарязаният на колелца морков. Добавят се 100 мл мазнина и 150 мл вода. Поръсва се леко с риган, добавят се дафиновият лист и зърната черен пипер. Пече се в умерено загрята фурна (200 градуса) за около 50 минути. Сервира се в голямо плато за риба с гарнитура от задушени картофи.

Реклама
Реклама
Реклама