Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/11991406 www.bgdnes.bg

Българи дърпат трофеи на Йонийско море

Лефери с тегло до 6 кг хваща популярният майстор на морския риболов Бате Заки

Сезонът на леферите в Гърция върви с пълна пара. Български рибари пътуват до Йонийско море, за да усетят невероятния адреналин при борбата с тези риби. Със страхотен улов се похвали пред "България Днес" и популярният майстор на морския спинингов риболов Здравко Стайков - Бате Заки. Ето неговия пълен разказ за успешния му излет:

Реклама

"Както всяка година, така и тази леферите отиват в по-соленото Йонийско море, за да хвърлят хайвера през лятото. Леферът (blue fish, saltarix), или, както му викат гърците - гофари, е бърз хищник, който е голям лакомник и винаги унищожава повече риби, отколкото може да изяде. Минавайки през пасажите с риби, ги реже наполовина със зъбите си като гилотина. Цветът му е синьо-зеленикав със стоманено-синкав оттенък и сребрист корем и страници. Съобразих се с новолунието, събрах бандата (Николай Ковачев и Тано) и тръгнахме към остров Лефкада в преследване на трофейни гофари. Пристигнахме някъде към 3 часа след полунощ и решихме да загреем с риболов на баракуди, докато дойде време за леферите. По това време на годината и тези хищници са с хайвер и са доста тегави, но успях да излъжа една към 3-те кила", споделя Заки. Той разкрива и най-успешните си примамки.

"От няколко години използвам повърхностни примамки angry gar и hamsi, изработени от българския майстор Искрен Димитров, като с течение на времето установих какви цветове предпочитат рибите и ги лимитирах само за мен. Angry gar е примамка, тип заргана - 21 см и 30 г, а хамсията е 12,5 см и 18 г. Това са повърхностни примамки, които имат няколко начина на водене. Единият се нарича "разходи кучето", като се води на бавна проводка със забързване и спиране, за да се провокира рибата. Сложих бялата хамсия с червена опашка и след доста проводки успях да излъжа една добра баракуда. Имаше и доста следвания, но не взимаха. На разсъмване леферите започнаха да издават присъствието си с характерните джуруми (атаки). Пред мен имаше пасаж кефали, които не смееха да излязат от плиткото, явно са дали доста жертви", разказва още Здравко Стайков.

"Около 5:20 закачих първия лефер на бяла примамка с червена опашка. Голяма риба, която направо сгъна спининга 2,70 м (22-51 г) и започнаха едни скоци, лупинги, но аз съм старо куче. Насочих върха надолу, за да не се откачи. Разви няколко пъти аванса и не след дълго се оказа в кепа. Приятелчето и то докачи една добра риба, която извади. Имахме и по няколко проследявания и атаки, след което филмът свърши! Настанихме се, дремнахме и решихме следобедно в жегата да ги тестваме. Отидохме на един скалист плаж и видяхме един кефал над кило да скача над водата и голям лефер да го преследва. Успя да му избяга около камъните. Сложихме за секунди повърхностните и ги почнахме! Оказаха се трудни риби, имахме доста откачени, но успяхме да излъжем няколко трофейни гофари - всички над 5 кг. Едната беше къса и набита с голяма глава, женска, другите по-издължени мъжкари. Изчакахме и свечеряването, като в тъмното излъгахме още 2 риби. Прибрахме се и с кеф си сипахме по узаки с дзазики за успешния ден и блажено заспахме.

През следващите дни сценарият се повтори, хващаха се трофейни лефери, но рибите не бяха гъсти, а преминаващи. Едната сутрин набарахме пасаж по-дребни лефери, които пускахме и си правихме кефа. Като цяло стана доста добър риболов на трофейни риби между 2,5 и 6 кг. Тръгнахме към България уморени, но доволни и вече си правехме план за обратно връщане и нови трофеи", завършва историята си Бате Заки.

Пече се на керемида в жар

Леферът е една от най-мазните ни риби и затова е най-вкусен печен - на скара, фурна или класически - на керемида. Може да се пържат само най-дребните чернокопи, които още не са натрупали толкова мазнини, иначе става прекалено накъртващо и неприятно. Много специалисти и гурмани смятат, че вкусът на риба не трябва да се променя с лимон, за да се усети най-автентично, но специално при лефера киселостта на лимона само помага да се подчертае вкусът, намалявайки усещането за мазнина.

Лефер на керемида е може би най-вкусната и класическа рецепта, подходяща за полеви условия. Затопляте две турски керемиди на огъня, изчиствате рибата и я намазвате добре със зехтин или друга мазнина. Отгоре я поръсвате със сол и черен пипер. Слагате резени лимон в корема и увивате в орехови листа, за да не залепва за керемидите. Слагате рибата в едната керемида, захлупвате я в другата и я заравяте в жарта. След това си облизвате пръстите!

Реклама
Реклама
Реклама