Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/12033598 www.bgdnes.bg

Подкаст: Атанас Темнилов – едно момче тръгнало от село Мало Конаре, стигнало до голямото кино

Той е работил с имена от ранга на Джералдин Чаплин, Били Зейн, Джеймс Каан, Бил Скарсгард, Аманда Холдън и Роб Коен. Името му е част от над 50 международни и български продукции. Преди да попадне в голямото кино, Атанас Темнилов завършва Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив, където изучава “Сценичен грим и перуки”, след това завършва НАТФИЗ със специалност “Сценография”.

“Колкото и клиширано да звучи, при мен всичко тръгва от детството. През лятото в селото ни Мало Конаре с мои приятели правехме уличен непрофесионален театър за нашите баби и съседи. Оттам се роди любовта ми към театралното изкуство, а по-късно и към грима и перукерството”, разказва Темнилов в подкаста “24 часа от живота”.

Той е един от последните ученици на художник-гримьора Димитър Коклин. Попада в ателието му благодарение на актьора Мариан Бачев. “Специалният грим и ефектите, които можеш да направиш от него, винаги са ми били много интересни. Най-ценният урок, който научих от Димитър Коклин, е, че независимо в какви условия си поставен да работиш и след като си се съгласил, просто трябва да си вършиш работата както трябва”, обяснява гримьорът в подкаста. Освен гримьор и перукер Атанас Темнилов преди всичко е художник. През 2020 г. участва в международната платформа Peopleandpaintings.com, която по време на глобалната пандемия прави онлайн изложба на художници от цял свят. Има над 400 кандидати, но едва 28 са селектираните творби. Две от тях са именно на Темнилов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама