Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/12212084 www.bgdnes.bg

Хубавица разби рибата в Родопите

Чаровната Катерина хваща костури и бабушки на язовир "Широка поляна"

Момиче от Пазарджик се оказа не само най-красивата рибарка, но и най-добра с въдица в ръце. Чаровната Катерина направо изби рибата на язовир "Широка поляна" в Родопите през миналия уикенд. Рибарката показа завидни умения в това хоби и хвана най-голям улов от всички по бреговете на водоема, убеди се на място репортер на "България Днес".

През летните горещини живописният височинен язовир събира множество любители на риболова и къмпинга. Кристално бистрите води се събират в "Широка поляна" на 1500 метра надморска височина и се мият в бреговете край вековни борови гори. Прохладата и чистият въздух потопяват посетителите на това място в една невероятна природна идилия. Вечер небето е обсипано с безброй ярки звезди, а отнякъде винаги ще се чуе жива гайда и родопски песни. Във водата се отразяват и пламъците на десетки огнища и се носи аромат на барбекю.

Реклама

Този истински рай се допълва и от рибните ресурси в язовира. Макар и силно намалели през последните години, все пак на плувка успешно може да се уловят някои сладководни видове. Най-разпространени остават костурите и бабушките. В това ни убеждава и Катерина, която работи като офис мениджър в охранителна фирма. В свободното си време тя и нейният приятел обичат да се откъснат далеч от градския шум и да ловят риба.

Красавицата издава и своята тайна за това как успява да улови най-голям брой риби на "Широка поляна", докато живарниците на околните рибари са празни. Катерина замята близо до брега, като за целта използва 4-метров директен телескоп без макара. Знае, че заради атаките на хищната щука по-дребните мирни риби предпочитат да се крият край камъните в по-плитки води и избягват дълбочините. Тя замята кукичката с бели червеи на 1,5-2 метра под повърхността и там има най-добър резултат.

Оказва се, че следобедните часове са по-силни. Тогава рибата изгладнява и напада примамката. Захранва се само чрез прашка с бели червеи, които допълнително настървяват костурите и бабушките. Редки, но доста атрактивни са ударите на кефалите, които също се спотайват в сенките на боровете. Съвсем близо до повърхността пък плуват пасажи с едри уклеи. Тези риби обожават да похапват горски мравки, както и други насекоми.

Първите си уроци в риболова Катерина получава от своя баща Кирил. Той я води основно на язовир "Батак" в местността Дъното, като още от малка я учи да спи на палатка. През тази година рибарката показва умения още на язовир "Искър", където хваща каракуди и платики, както и на водоем над село Габра, където шараните треперят от нея. Тя не крие, че освен да лови, обича и да похапва риба. Любими са й пъстървата и сьомгата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама