Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/12441084 www.bgdnes.bg

Линове изплуват от яз. "Лобош"

Блатните пъстърви увеличават популацията си във водоема

Риболов на лин е хит по язовир "Лобош", Пернишко. Тази риба започва да възвръща загубените си позиции, след като се считаше за почти изчезнала в повечето водоеми у нас. Блатната пъстърва, както още е известна, увеличава популацията си във водоема и вече се хваща все по-често на въдиците. Резултатите от началото на септември са впечатляващи.

Линът живее изключително и само в близост до водната растителност. Затова плувката се замята непосредствено до шаварите. Любимата стръв на този вид са торните и земните червеи. Рано сутрин преди изгрев слънце е най-доброто време, за да уловим трофеен лин. Тази риба може да достигне до 1-2 килограма тук, но по-често се мамят по-дребни екземпляри.

Реклама

Язовир "Лобош" е популярен сред рибарите още като "Пчелина". Построен е през 70-те години на миналия век. Намира се на около 25 километра югозападно от град Перник. Събира водите си основно от реките Струма и Светля. Обиколката на крайбрежната му ивица е 34 километра, което го прави един от големите язовири в региона.

До неотдавна се считаше, че язовирът е силно замърсен. Лошата му слава на утайник на пернишките предприятия се носи и до днес. Истината е, че в последните години ситуацията е коренно променена. Някогашното изливане на промишлени води е преустановено, а водата отговаря на екологичните норми. Това се отрази положително и върху биоразнообразието и главно популацията на рибните видове в язовира.

Едни от най-посещаваните места по това време от годината са тези под село Радибош. Позициите са разположени на северния бряг на водоема в близост до района на устието. Търсени са още видове като шаран, каракуда, бабушка и костур. По това време от годината сладката царевица от консерва дава отлични резултати. Може да опитате и на варено жито. В дни, когато едрата риба е пасивна и не кълве, може да се прибегне и към търсене на уклея, той поне е сигурен.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама