Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/12738416 www.bgdnes.bg

130-килограмов глиган край Ковачевец

Силен старт на ловния сезон

Популацията в Северна България е намаляла, в Родопите резултатите са най-силни

130-килограмов глиган отстреля Яни Ставрев още на първия излет през новия сезон в землището на поповското село Ковачевец. Слуката го е споходила в местността Каменливото, където кучетата са застигнали дивото животно. Ловецът е имал шанса да стреля в просека из гъсталаците. Повалил го е с първия изстрел.

Реклама

Ловците от дружината в село Ковачевец са доволни от слуката и се надяват денят да се познава от сутринта и да имат силен сезон, каквито помнят от добрите стари времена. Защото през последните две-три години, откакто вилнее чумата по свинете, рядко са се радвали на добър отстрел.

И в други дружини в Поповското ловно-рибарско сдружение се похвалиха с добра слука на старта. Все пак заслужава да се отбележи постижението в село Дриново, където са повалили 5 диви свине още в първия ден. С три точни попадения пък са се отчели ловците от село Голямо Ново.

Като цяло популацията на дивите свине в Северна България е доста намаляла и в много райони първите отзиви са за скромен отстрел. Падат тук-там предимно приплоди, трофейните животни са рядкост. С голяма слука започна ловният сезон и в ЛРД "Огоста" - Монтана, съобщи специалистът по лова в сдружението Александър Георгиев. Засега с най-завидно постижение е дружинката в с. Сумер, където са отстреляли 4 големи диви свине. С точен мерник се похвалиха още и дружинките от Долно Белотинци, Клисурица и Долна Рикса.

Доста по-добри отзиви идват от ловни сдружения в Южна България, и то предимно в Родопите. Там епидемията нанесе по-малко поражения и това си личи по резултатите. И в Кърджалийско, и в Смолянско ловците имаха попадения още на старта. При това в някои дружини отстреляха по няколко животни на една гонка. Съдбата е най-благосклонна към ловците от родопското село Селча. След проведен подробен инструктаж и прекрасно организирана гонка, в която се включват 20 ловци в м. Лесканта, е открита голяма сюрия диви свине. Няколко точни стрелци от дружинката успяват да се разпишат.

През първия излет не останаха назад и ловците от дружинката на смолянския квартал Райково с председател Атанас Караджов. Отстреляни са 2 диви свине. Първата - 120 кг, а втората е повалена с цели 6 изстрела, финалния от които произведен от Михаил Бодуров.

Макар и да имаше разнопосочни мнения дали да се провежда групов лов на дива свиня през този сезон, той все пак е в ход. В някои сдружения ловците сами са си наложили ограничения от етични съображения и стрелят само по млади животни, така наречените приплоди. Майките се пазят, за да дадат поколение.

Реклама
Реклама
Реклама