Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/13226107 www.bgdnes.bg

Ловът на диви патици е хит

Тактиката е чрез подплашване или издебване край реките

Ловът на диви патици у нас добива все по-голяма популярност. Майстори на пушката се похвалиха пред "България Днес", че от началото на ноември насам се радват на добри попадения.

По това време от годината най-масов е свинският лов, но някои не забравят, че от началото на октомври на разположение на ловците са и други видове дивеч. И ако за яребици, кеклици, фазани и зайци се ловува само в определени райони, където местните сдружения са положили съответните ловно-стопански мероприятия и има стабилна популация, то при дивите патици нещата са различни. Те са птици на волния живот и присъствието им покрай водни обекти е нещо обичайно. Разрешени са за отстрел до 31 януари.

Реклама

Тактиката на ловуване край реките е специфична. Един от групата подхожда от правилната посока и подплашва птиците, а останалите ловци, знаейки обичайния маршрут на вдигналите се патици и заели необходимите позиции, стрелят. Ловува се също така и чрез издебване, но този начин има по-ограничено приложение, защото изисква подходящ терен. Понякога авджиите ловуват и на вечерен прелет, когато птиците идват да нощуват в определени места. Резултатите тук имат по-скоро случаен характер поради многобройните подходящи обитания за патиците край реката.

Обучените кучета трябва винаги са на разположение на ловците. Ролята им се свежда до откриване на ранените патици из крайбрежната и водна растителност и изваждането на отстреляните от водата. Сега все още времето е меко, но в зимни условия навлизането в мразовитите реки никак не е лека задача за четириногите помощници. Задачата им се усложнява още повече при частично замръзване и образуване на ледена кора край бреговете. В такива условия богинята на лова Диана трябва да помага с всички сили.

Сгответе я по ловджийски

За да приготвите патицата, са ви необходими 20 грама масло, 20 мл червено вино, 3 скилидки чесън, доматено пюре - 1/2 ч.л., дафинов лист - 1 бр, черен пипер - 4 зърна, брашно - 1/2 ч.л., кисело мляко и сол.

Патицата трябва да престои 90 минути в студена вода. Задушава се на фурна в маслото, докато се зачерви от всички страни. Работи се на умерена фурна.

Посолява се, залива се с малко вода и виното. По време на печенето патицата се облива с течността. Прибавят се черният пипер, чесънът, доматеното пюре и дафиновият лист. Задушаването продължава. Ако е нужно, прибавя се още вода, докато месото омекне.

Отделно се разбиват киселото мляко и брашното. Сместа се изсипва в тавичката и патицата се позапича с нея. Опитва се на сол. Ястието се поднася топло с отделно приготвена гарнитура.

Реклама
Реклама
Реклама