Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/13514912 www.bgdnes.bg

Гръмнаха най-големия вълк

Звярът тежи цели 55 кг

Изяде ми кравата, но теленцето й оцеля, повалих го с един изстрел, разказва Слави Славов

Най-огромният и свиреп вълк в Източните Родопи беше повален! Точният мерник на ловеца Слави Славов оставя на място хищника, който тормози домашните му животни. Звярът се оказва по-голям от самия ловец. Такъв грамадански вълк не е виждан по нашите територии от десетилетия. Оказва се, че вълкът е обичал да си похапва крави, които били лесна плячка за него.

Реклама

"Аз съм 180 см висок и 120 килограма, а вълкът беше по-голям от мен. Той е много хитро животно. Не е лесно изобщо да го видиш, особено пък да го отстреляш. Занимавам се с отглеждане на животни, имам много крави. Отидох да издирвам една бременна крава, която всеки момент трябваше да се отели, но липсваше. Търсех кравата там където я бях видял за последно. Открих я, но наполовина изядена. Интересното е, че до трупа й живо и здраво беше теленцето. Тя го бе родила и скрила някъде в храстите, а след това вълците са я набарали нея, но не са открили бебето й", разказва за удивителната случка Слави пред "България Днес". Неговата ферма се намира в района на втория най-малък град в България - Маджарово, Хасковско. След инцидента с добитъка му той решава да устрои хайка за вълци.

"Отидох на втората вечер да чакам хищниците. Знаех, че те ще се върнат да се донахранят, въпреки че бяха изяли доста от кравата. Застанах на смрачаване на разстояние около 120 метра и зачаках. Мина около час и половина и вече настана пълна тъмнина. По едно време чух, че нещо идва. Оказаха се моите кучета, те са много големи от породата кангал - турски овчарски кучета. Мина още час-два и отново чух някакво боричкане встрани. Помислих, че други кучета са дошли и са се сдавили с моите. Бях насочил термокамерата към трупа на кравата, но я завъртях встрани и видях как кучетата ми се борят с три вълка. Прицелих се в най-големия, в алфа мъжкаря. Докато се борят, беше трудно, но изчаках подходящия момент и гръмнах. С първия изстрел го повалих на място. Заредих за втори път, но кучетата вече разгониха другите вълци и те избягаха", с вълнение си спомня за успешния лов Славов Оцелялото теленце, което буквално живее втори живот, той подарил на негови приятели, за да го гледат. То е живо и здраво.

"Вълкът се оказа цели 55 килограма. Реших да препарирам целия трофей при един доказан професор в Стара Загора. Когато го видя, той каза, че никога досега не е виждал толкова голям вълк. Това със сигурност е най-едрият хищник, който съм повалял. Имам към 20 вълка на сметката си. Труден лов е това. Стоиш по 12 часа и не мърдаш, защото вълкът те усеща. Вълците ни създават проблеми от години с животните. Отглеждаме ги свободно в пасищата. Има ферми с по над 1000 животни. Затова се навъртат доста хищници при нас", обяснява майсторът на пушката.

"Над Маджарово има и доста лешояди в скалите. Направиха къщичка за наблюдение на черния лешояд, който вече се развъжда успешно тук. Вълците могат да направят проблеми и на лешоядите, защото птиците са още млади и неопитни. По принцип гнездят по дървета, но понякога нощуват и на земята и стават лесна плячка. Покрай нашите домашни животни има и диви, които се крият между тях. Много пъти съм виждал елени лопатари сред кравите. Там се чувстват по-спокойни. Вълкът винаги би подгонил първо домашните животни, защото те са по-лесна плячка. Дивите животни са по-подготвени за бягство. При нас поне няма мечки", казва с усмивка Слави Славов. Той съжалява, че заради адреналина не се е сетил да пусне камерата си на запис, за да заснеме цялата случка с вълците.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Реклама
Реклама
Реклама