Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/13734321 www.bgdnes.bg

Последен шанс за щука

Атрактивният хищник обича да похапва парче от скумрия през зимата

Това е последният уикенд, в който можем да опитаме да уловим зимна щука. От 15 февруари влиза забраната за риболов, наложена като мярка на защита на тези хищни риби през размножителния им период у нас. Щуката първа от пролетно размножаващите се риби пристъпва към родителските си ангажименти. Ограничението в улова й ще продължи чак до 30 април включително.

Затова сега най-запалените щукари се стягат за последни излети. Според специалистите щуката е най-активна при температура на водата между 12 и 17 градуса. Сега обаче градусите са значително по-ниски. И все пак шансове за успех има. Как можем да уловим щука в толкова студено време?

Реклама

Мъртвата стръв е високоуспешна тактика при улов през зимата. Както повечето хищници, щуката е не само ловец, но и мършояд. Понякога тя дебне от засада живата си плячка, но понякога се налага да я преследва. Мъртвата рибка е лесна за улавяне, няма преследване, което значи, че щуката ще използва по-малко енергия, за да се сдобие с храна. Това е особено важно за това време от годината, когато метаболизмът й е силно намалял.

Месото от скумрия е силно ароматно и представлява идеална примамка. Парче от рибата се закача на куката и се замята с тежест, така че да лежи на дъното. Тактиката е много успешна за реки с бавно до умерено течение. В язовирите и езерата също може да последва удар, но след ниските температури в последните дни голяма част от водоемите започват да замръзват. Все пак тази зима е сравнително мека и засега местата за подледен риболов са силно ограничени. Единствено някои от планинските язовири имат достатъчно здрав лед, за да позволява пробиване на дупки и риболов.

Любителите на спининговия риболов също не губят надежда, че ще закрият сезона успешно. Макар сега щуката рядко да гони блесни и воблери, все пак може да бъде хваната, ако подадем примамката съвсем близо край нея. На имитациите от силикон шансовете са най-големи.

От 15 февруари при случаен улов на щука е задължително екземплярите да бъдат освобождавани и връщани във водата независимо от състоянието им.

Българин улови еднометров звяр

Щука с дължина 103 см улови българин в Белгия. С трофея се похвали Николай Стоянов (на 33 г.) от Шумен. Той вече 6 години живее и работи в Белгия. Изкарва си прехраната като механик в кланица в град Кортрейк, провинция Западна Фландрия.

Свободното си време запълва основно с риболов. Преследва на спининг щуки по всякакви водоеми, а тази зима е записал в актива си над 30 броя. Последният екземпляр обаче троши личния му рекорд, а рибата тежи около 10 килограма, съобщава Съюзът на ловците и риболовците в България. 

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Костурите на "Батак" озверяват

Костурите на "Батак" озверяват

Сестри хванаха огромна щука

Сестри хванаха огромна щука

Щуката край Янтра се развихри

Щуката край Янтра се развихри

Реклама
Реклама
Реклама