Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/13756267 www.bgdnes.bg

Свети Нестор

Нестор Солунски е раннохристиянски мъченик, пострадал през 306 година в Солун заедно с Димитър Солунски. Паметта му се чества от православната църква един ден след тази на св. великомъченик Димитър.

Кога е живял:

Св. Нестор е роден в края на III век и по време на мъченическата си смърт е описван като юноша с едва набола брада.
След като император Максимиан затваря свети Димитър, устройва зрелище, в което огромният вандалски воин Лий се бори с насилствено довлечени християни и ги нанизва на подиум с обърнати нагоре копия. Нестор отива при Димитър в тъмницата, разказва му колко много християни е убил Лий през този ден и го помолва да се застъпи пред Господ за него, тъй като ще излезе срещу Лий. Нестор излиза на арената за борба и нанизва Лий на копията, като възхвалява Христос. Максимиан в гнева си заповядва Нестор да бъде обезглавен с меч.

Реклама

Интересни факти:

В Солун е издигнат храм, посветен на свети Нестор, разположен на юг от катедралата "Свети Димитър", между улиците "Агиос Димитриос" и "Олимпос". На мястото на църквата след превземането на Солун от османците е издигната Фетие джамия. При разширяването на "Св. Димитър" след разпада на Османската империя джамията е премахната, а теренът й е присъединен към комплекса.

Други светци с името Нестор

Името на солунския мъченик носят двама по-късни светци - Нестор летописец и Нестор от Магидос.
Св. Нестор Летописец е известен като автор на Първичната хроника (най-ранния източнославянски летопис), Житие на преподобни Теодосий от Киевските пещери и Разказ за живота и мъченическата смърт на блажените стратопотисници Борис и Хлиб.


През 1073 г. Нестор става монах в Киево-Печерския манастир (лавра). Единствената друга подробност от живота му, която е достоверно известна, е, че той е натоварен с още двама монаси да намерят мощите на св. Теодосий Киевски, мисия, която той изпълнява успешно. Също така се спекулира , че той е подкрепял управляващия княз Святополк II, а неговите сподвижници не са харесвали гръцкото влияние в Киев и са се стремяли към славянизация на духовните семинарии и академии.
Неговата хроника започва с Потопа, както и тези на повечето християнски хронисти от онова време. Нестор, изглежда, е бил запознат с творбите на византийските историци; той използва особено много трудовете на Йоан Малалас и Георги Хамартол. Вероятно е имал и хроники на други славянски езици, от които е извличал фрагменти, но те са загубени след това.
Свети Нестор от Магидос е епископ в Анатолия, дн. Турция. Приема мъченическа смърт по време на управлението на Деций Траян през 250 г.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама