Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/13756571 www.bgdnes.bg

Пазете се от стенокардия

  • Билката луличка заздравява поразената мускулна тъкан и нормализира ритъма на сърдечните съкращения
  • Настойка от глог и бял смил също помага

Стенокардията, която сред народа е позната и като гръдна жаба, е най-разпространената форма на исхемична болест на сърцето. Причина за пристъпите на стенокардия е недостатъчното кръвоснабдяване на сърдечния мускул. А това се получава или заради стеснение на коронарните артерии на сърцето при атеросклероза, или поради спазми в коронарните кръвоносни съдове на сърцето. Спазмите са рязко стеснение на пространството на съдовете.

В резултат на всичко това се появяват внезапни, стягащи, задушаващи, а понякога и теглещи болки в гърдите - в средата на гръдния кош. Те могат да се появят и в лявата половина на гърдите. Там е проекцията на сърцето. Често след това преминават към лявата ръка, в областта на лявата лопатка, рамото, лявата половина на шията, долната челюст.

Реклама

В редки случаи болестта може да се усети и в дясната половина на гръдния киош, в областта под лъжичката. Освен с болки, пристъпът се съпровожда с обща слабост и чувството на страх.

Почти винаги болките възникват внезапно и продължават от няколко секунди до 4-5 минути. Съществуват две фпорми на стенокардия: стенокардия в напрежение и стенокардия в покой.

В първия случай стягащите болки в областта на сърцето възникват при значително физическо натоварване и психоемоциуонално напрежение. В такова състояние рязко нараства потребността на сърдечния мускул от подхранващи вещества и кислород. Това става например при бързо ходене, при изкачване в планината, а също и при излизане от топло помещение на студена улица. Но такъв пристъп може да възникне и след обилно преяждане и препиване с алкохол, след много пушене и т.н.
По принцип след прекратяване на тези силни натоварвания болките изчезват, и то бързо. При силна емоционална възбуда обаче болките продължават по-дълго време. И това е напълно разбираемо - човек не е в състояние веднага да се справи с едно макар и ензначително вълнение.

Във втория случай пристъпите засягат най-вече такива болни, които по-рано са страдали от първата форма на стенокардия. При тях може да се случи простъп и в момент на покой, дори по време на сън. И това става без видима връзка с физическо или емоционално натоварване. Това е много неблагоприятен признак. Той говори за утежняване и задълбочаване на заболяването.

Лечение на стенокардия с лечебни билки

1 рецепта - за възстановяване на силите след прекаран инфаркт - от лена Евтимова, Пловдив

Реклама

Билката "луличка" има удивителната способност да възстановява поразения сърдечен мускул (миокард), да го укрепва. Освен това помага за избавянето от задух. За приготвяне на настойката е необходима 1 с.л., която се залива с 1 ч.ч. вряла вода и се оставя да постои 2-3 часа. приема се вечер по 2-3 с.л.
Въобще луличката не само заздравява поразената мускулна тъкан, но и нормализира ритъма на сърдечните съкращения, скоростта.

2 рецепта

Бял смил 100 г, цвят глог 75 г. Две с.л. от билковата смес вечерта се поставят в термос и се залива с 2 ч.ч. вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се по 100 мл. 4 пъти на ден 30 минути преди хранене.

3 рецепта

2 с.л. цвят глог вечерта се поставят в термос и се залива с 2 ч.ч. вряла вода. На сутрина се прецежда. Пие се по 100 мл 4 пъти на ден 1 час преди ядене.

4 рецепта

2 с.л. клинавче вечерта се поставят в термос и се залива с 2 ч.ч. вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се по 100 мл 4 пъти на ден 30 минути преди хранене.

5 рецепта

Бял смил 100 г, джоджен 75 г., катушка обикновена 75 г. Две с.л. от билковата смес вечерта се поставят в термос и се залива с 2 ч.ч. вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се по 100 мл. 4 пъти на ден 30 минути преди ядене.

6 рецепта

Латинка 100 г, дяволска уста 100 г. Две с.л. от билковата смес вечерта се поставят в термос и се залива с 2 ч.ч. вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се по 100 мл 4 пъти на ден 30 минути преди хранене.

7 рецепта

3 с.л. градински чай вечерта се поставят в термос и се заливат с 3 ч.ч. вряла вода. На сутринта се прецежда. 2 ч.ч. се пият на порции през целия ден. С третата се прави компрес.

8 рецепта - за сърдечна невроза - от Рая Гарджева

Смесват се по 50 г цвят от лавандула и глог, листа от маточина, корени от дилянка, стръкчевта от мащерка и 30 г от риган.
От сместа се взимат 2 с.л. и се поставят във вряла вода. Киснат 2 часа, след което се прецеждат. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди ядене.

9 рецепта - за сърцебиене - от в-к "Доктор"

Смесват се 200 г течен пчелен мед, сок от 3 лимона заедно с корите, 20 пресни листа от индрише и 30 счукани бадеми. Сместа се държи на хладно. Пие се по 1 с.л. сутрин 30 мин. преди хранене. Тази смес влияе добре и при високо кръвно налягане. Не е за диабетици.

10 рецепта - за сърцебиене, световъртеж, бодежи в сърдечната област, страхова невроза и умора - от габриела Колева, София

В 400 мл вряла вода се запарват 20 г горски теменужки. Киснат 2 часа. Пие се по 1 винена чаша 4 пъти на ден преди хранене. След една седмица сърцебиенето и страхът изчезват. Пие се 1 месец.

Чесън, лимон и мед вдигат защитата

Дими Петрунов от Видин предлага своя изпитана рецепта за задух и гръдна жаба:

Смесват се 10 глави почистен чесън, счукан на кашица, и сокът от 10 лимона и 1 кг мед. Сместа престоява 1 седмица и се пие по 4 ч.л. веднъж на ден.
Пие се на малки глътки, бавно, като се задържа за известно време в устата. Това количество стига за два месеца. Тази рецепта помага и на възрастни и болни хора, които не могат да ходят и 50 м.

Подходяща е и при миокардиот на сърцето.

Видю Ванчев от Минерални бани, Хасково, предлага негова изпитана рецепта за сърдечен порок на хипертонична основа:

В 400 мл вряла вода поставяте 2 с.л. цвят от глог. Киснат 2 часа. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди хранене.

Вие питате, проф.Мермерски отговаря:

Маточина и бяло вино срещу тахикардия

Проф.Мерсмерси, привет от Гоце Делчев! Моля за съвети и препоръки при тахикардия (пристъпи на сърцебиене) и болно сърце. Благодаря предварително! Катя Х. (72 г.)

Препоръки:
а) лечението да се провежда под пряк лекарски контрол.
б) наред с медикаментозното лечение могат да се използват и средства от народната медицина.

1 рецепта (руска): катушка обикновена и дяволска уста - по 50 г. Две с.л. от билковата смес се заливат с 500 мл водка. Оставя се да престрои 10 дни на топло и тъмно място, като периодично серазклаща. прецежда се. Взима се по 1/2 ч.л. 3 пъти на ден, заедно с прясно мляко.

2 рецепта: 2 с.л. шишарки хмел вечерта се поставят в термос и се заливат с 2 ч.ч. вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се по 100 мл 4 пъти на ден 30 минути преди хранене.

3 рецепта: 100 г маточина се залива с 1 л бяло вино. оставя се да престои 10 дни на топло и тъмно място, като периодично се разклаща. Прецежда се. Взима се по 1/2 с.л. 3 пъти на ден.

4 рецепта: иглика и цвят глог - по 100 г. Две с.л. от билковара смес вечерта се поставят в термос и се заливат с 2 ч.ч. вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се по 100 мл 4 пъти на ден 30 минути преди ядене.

Реклама
Реклама
Реклама