Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/13961627 www.bgdnes.bg

Шаранчето се събуди гладно

През март топлолюбивите риби предпочитат да се хранят с червеи

Време е за риболов на шарани!

Зимата беше мека, затова и тази година рибите се събудиха по-рано от летаргията. В средата на март вече може да опитаме късмета си и да заметнем въдиците в търсене на този толкова желан сред риболовците обект.

Шаранът е изявено топлолюбива риба. Основните му жизнени процеси са свързани с температура на водата над 18 градуса. Храни се най-интензивно при 23-29 градуса, но и при наличието на достатъчно кислород. През зимата ограничава до минимум функциите си. Когато температурата на водата се качи над 7 градуса, едва тогава тази риба започва да търси храна. Над 10-12 градуса пък означава, че можем да сме сигурни в активността на шараните. През студените месеци екземплярите от този вид се събират на големи пасажи, които мигрират в по-дълбоките части на водоема и там изчакват покачването на температурата. 

Реклама

Именно през март започва и тяхното раздвижване, като посоката им на движение е към по-плитките участъци, разливи и устията. През април и май следва размножаването на шарана именно в тези зони, където водата се нагрява най-бързо от слънцето.

По това време от годината шараните се търсят основно на живи примамки. Страхотни резултати дава земният червей, както и грозд от десетина бели негови събратя на куката. Ако залагате на дънни въдици, може да имате успех със специални протеинови топчета. Рибите се събуждат доста гладни след продължилата над 3 месеца зимна летаргия. Търсят храна, възможно най-богата на хранителни вещества. Затова и сега най-малко вероятно е да ви клъвне на царевица или жито например.

По реките шараните също са активни. Риболовът на фидер е най-успешен. Може да използвате специални гранули, които се поставят на кукичката чрез силиконов пръстен. Пристигат и отзиви за първите уловени дунавски шарани за 2023 година.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Никулденско чудо на Струма!

Никулденско чудо на Струма!

Голям шаран от Малък Искър (СНИМКИ)

Голям шаран от Малък Искър (СНИМКИ)

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама