Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14563612 www.bgdnes.bg

Дърпат яка ЩУКА край Огоста

8,4-килограмов хищник успя да извади врачанин от старите корита

Много голяма щука е извадена край река Огоста, научи "България Днес". Става въпрос за старите корита в землището на село Бели брод, общ. Бойчиновци. Мястото е популярно сред любителите на хищните риби. Сезонът за щуки стартира в началото на месеца, а това е един от най-внушителните екземпляри, които увисват на куката.

Майстор на трофея е 34-годишният Стефан Димитров от Враца. Въдичарят разказва как е успял да подмами едрата риба.

Реклама

"Знаех от приятели, че на този водоем се подвизават едри щуки. Търсил съм ги през миналата година, но без успех. Реших отново да ги проверя. Бях там към 7 часа сутринта и след няколко пробни тегела ми удари така, че все едно закачих дънер. После се размърда и драсна навътре, а тогава разбрах, че си имам работа с голяма щука", обяснява Димитров, който и друг път е имал взимане-даване с трофейни риби.

"Мястото е обрасло, има и паднали дървета във водата, което допълнително ме затрудни. След изтощителна 15-минутна битка рибата се умори и започнах да я притеглям. Слава Богу, беше се закачила добре и в крайна сметка се предаде. Претеглих я на място - тежеше 8,4 кг, а на дължина - 102 см", казва още Стефан. Майсторът издава и тайната примамка, която е била атакувана от огромната щука - воблер Deps Balisong 130 SP.

Местни специалисти издават, че много хубави щуки атакуват и по самата река Огоста в долното течение, чак до вливането в Дунав. Вирът при село Гложене от години се слави с популацията си.

Междувременно бялата риба също вече е на разположение на рибарите. Забраната за нейния улов приключи на 16 май. Този вид обитава най-вече дълбочинните язовири, но се среща и в някои реки. Много често е търсен на язовири като "Искър", "Тича", "Жребчево", "Студен кладенец" и др. 

Бялата риба почти винаги се придържа близо до дъното, като предпочита песъчливо или каменисто. Не обича силната слънчева светлина, храни се най-активно през тъмната част от денонощието, като напада дребни риби. Мнозина я търсят на тролинг от лодка или със силиконови джиг примамки. Практиката показва, че топлите цветове са добри за бялата риба. Ако времето е променливо, съветваме да сменяте повече примамки, докато не попаднете на най-уловистата за конкретния момент.

Четете още

Щука властва по река Марица

Щука властва по река Марица

Ловят гигантски щуки - чудовища

Ловят гигантски щуки - чудовища

Реклама
Реклама
Реклама