Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14738983 www.bgdnes.bg

СЕСКИ МАДАМА Е НАЙ-ТЪРСЕНАТА ЖЕНА ОТ "ЕВРОПОЛ"

Тя изглежда като топмодел, фотогенична е пред камерата, но според разследващите е много опасен член на наркомафията, което я превръща в най-търсената жена в Европа.

Според разследващите Таня Гомес – 30-годишна шведка, е транспортирала килограми наркотици и милиони пари от дилърство в Европа.

Реклама

Твърди се, че е имала гениален камуфлаж - ръководила е международната организация за спасяване на животни HundGärin, която е била активна до декември 2020 година във Фейсбук. Предполага се, че е участвала и в мрежа за бездомни животни и незаконното им транспортиране в чужбина.

Междувременно Таня Гомес е поела и търговията с наркотици на организираната престъпност, като е била и дълбоко замесена в сделки за пране на пари на мафията,.

През юни 2020 г. полицията нахлува в обменно бюро в Стокхолм, в което откриват чували с 15 милиона шведски крони (над 12,7 млн. евро) в брой, които са скрити на различни места в помещението.

През следващата година органите на реда наблюдават обменното бюро и виждат познати за полицията представители на различни престъпни групи да влизат и излизат от него.

Полицаите забелязват и брюнетка, която често посещава офиса - Таня Гомес. Никога до този момент тя не е била подозирана в тежки престъпления.

Според разследващите обаче жената е имала водеща роля в управлението на парите, както и за съхранението, доставката и продажбата на големи количества наркотици. Предполага се, че е водила комуникация с други престъпни лидери в системата за криптирани съобщения EncroChat.

Реклама

През февруари 2022 г. 12 души са осъдени за участие в скандала с обменното бюро. Четирима от тях са действали в офиса, а останалите осем имат връзки с престъпни мрежи, които са използвали помещението за пране на пари.

В съда става ясно, че между януари 2019 г. и юни 2020 г. там са били „изпрани“ общо 200 милиона шведски крони.

След случая в обменното бюро Таня Гомес се укрива и според „Европол“ се превръща в „най-търсените" жена в Европа. Следователите успяват да съберат множество доказателства срещу нея. Издирват я от март 2021 г.

Срещу 30-годишната шведка е издадена европейска заповед за арест – по подозрение за трафик на наркотици и пране на пари. Предполага се, че Таня Гомес е заминала в чужбина.

„Европол“ издирва и заподозрян неин съучастник - шведът Доминик Александър Нирберг, който е в неизвестност от ноември 2021 г.

Реклама
Реклама
Реклама