Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14855147 www.bgdnes.bg

Българи ЛУДВАТ по риболова в Анталия (СНИМКИ)

Платерини, баракуди, ципури и... костенурки забавляват туристите

Турският курорт Анталия е голямата атракция за български рибари това лято. Мнозина предпочетоха да пътуват до южната ни съседка за морската си ваканция, но не пропуснаха да сложат и въдица в багажа си. Пред "България Днес" въдичари споделиха преживяванията си от екзотичния риболов там. 

Бреговата ивица на Анталия е необятна и се простира на 250 км дължина. Някои залагат твърдо на морския риболов в търсене на едри хищници на спининг, заргани, ципури или по-дребни видове на плувка. Други се насочват към десетките вливащи се в Средиземно море реки, пълни с пасажи от кефалови риби. 

Реклама

Най-посещавани са пристанищата и буните. Местните колеги помагат на българите със съвети. Един от най-ценните е, че залагат изцяло на хляб като примамка. Те използват и доста интересен метод. Връзват обемна плувка тип "щукарска тапа" неподвижно в края на линията, а същевременно друга по-малка с размерите на коркова тапа от бутилка е нанизана на влакното и се измества на около метър от крайната. 

В разстоянието между тях на къси поводи са вързани 5-6 куки с големина №8-10. На всяка от тях се поставя троха пресен хляб. Замята се 20-30 метра, най-често в устията на вливащите се в морето реки. Двете плувки на практика държат линията с хлебните трохи почти на повърхността. Хлябът привлича вниманието на платерините, които приближават, за да засмучат трохата. 

На типичния бял червей, с който обикновено се запасяват българските рибари, кълват спароси и сарпи. Замята се на плувка от брега, а занимавката е сигурна. Нашенци успяват да дърпат хубави баракуди на спининг. Замята се с типичните изкуствени примамки, като се навива на бърз ход с леки придърпвания. 

Голяма атракция за българските туристи в региона са гигантските водни костенурки от вида карета-карета. Те са се научили да се хранят с подхвърляната от хората храна от мостчетата над реките. Някои от влечугите достигат тегло над 50 кг. 

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Сомове НАПАДАТ река ЯНТРА

Сомове НАПАДАТ река ЯНТРА

Страхотни каракуди на яз. "Огняново"

Страхотни каракуди на яз. "Огняново"

Реклама
Реклама
Реклама