Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/15358548 www.bgdnes.bg

Река Марица завря от ХИЩНИЦИ. Ето как да ги уловите!

Щуката се лови най-добре с примамки, имитации на жаби

Река Марица в долното си течение е рай за хищните риби. Това потвърдиха пред "България Днес" запознати риболовци от Пловдив и региона. В края на лятото уловът се оказва много добър, особено за любителите на спининговия риболов с изкуствени примамки. Най-често на куките на въдичарите се закачат кефали, распери, щуки и дори сомове.

Важно е да уцелите точното време от деня и да попаднете на място, което държи хищни риби. Най-деен в Марица се оказва речният кефал. Има много начини, по които местните рибари търсят кефалите. Най-масово това се прави на плувка в близост до мостовете в Пловдив или сенчестите вирове. Ефикасна стръв са дребните плодове като вишна, череша, черница, джанка. Кефалът направо полудява по тях, особено ако в близост до реката има надвесено плодово дръвче, под което рибата е свикнала да чака за храна.

Реклама

Кефалът обаче може да бъде и типичен хищник и затова говорят резултатите, постигнати с жива рибка. На заметната на дъно въдица могат да се очакват само едри парчета по над половин килограм. За стръв се използват уловени от самата река рибета. Особено активни сутрин и привечер са и речните сомчета. За тях може да се предложи и друг специалитет - грозд от земни червеи.

Щуката в река Марица пък е направо здраво изгладняла. Тя остава сред най-търсените риби не само заради вкусовите си достойнства, а и поради пословичния й хищнически инстинкт. Тук освен с живи примамки спокойно можем да опитаме късмета си и на спининг с блесни и воблери. Този месец сред пловдивските въдичари в истински хит са се превърнали изкуствените жабки. Примамките, имитиращи това земноводно животно, по принцип се използват най-вече за кефал, но сега и щуката проявява афинитет към тях.

Едри сомове пък се хващат по поречието на река Марица край Свиленград. Там търсят най-големия сладководен хищник с жива каракуда или шаранче за стръв.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Дърпат яка ЩУКА край Огоста

Дърпат яка ЩУКА край Огоста

Нашенец хвана огромна щука в Белгия

Нашенец хвана огромна щука в Белгия

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама