Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/15523304 www.bgdnes.bg

Ловът на гургулици е хит тази есен

*В Първомай ловците са доволни

*Сезонът на пъдпъдъци е много слаб

Стрелбата по гургулици се оказва най-успешна през тази есен. Това разкриха пред "България Днес" опитни майстори на пушката в района на Горнотракийската низина.

"Голяма суша е при нас, всичко изгоря в августовските горещини. Пъдпъдъците ги няма никакви. Но гургулици се намират. В сдружението имаме добри ловци, които знаят къде да ги причакват и не остават с празни ръце. В лова е така, който търси - намира". Това ни сподели като анализ на ловния сезон ръководителят на Ловно-рибарското сдружение в град Първомай Николай Караславов.

Реклама

Той посочи за пример ловците от село Татарево, които са сред най-упоритите и точни стрелци. Затова и слуката ги радва, колкото и труден да е лова по това време. На последния излет в землището ловуват председателят на дружината Димитър Димитров и Васил и Атанас Бойчеви (баща и син). Правят силен лов на гургулици, при това и в двете им основни ловища - "Припека" и "Язовирите".

"За успех в лова на гургулици са решаващи няколко фактора: предварително наблюдение за маршрутите на прелет, добра маскировка и точно око в стрелбата. Разбира се, и да се познава поведението им", уточнява Атанас Бойчев. "Ние си имаме изградена и утвърдена с времето тактика на ловуване. На ранина ги причакваме около слънчогледовите масиви, а на свечеряване - около местата за водопой. Жътвата на слънчогледа е в ход, но все още има неожънати площи, където да се проведе добър лов. Тази година има доста гургулици в нашите ловни полета и това ни радва", доволни са от дружинката в Татарево.

"При последните излети ни прави впечатление, че се хранят през целия ден и това отваря допълнителни възможности за стрелба. Птиците са добре охранени, все пак сега трупат маса за прелетите на юг. Има и много млади птици, което говори, че са създали здраво поколение. С пъдпъдъците обаче положението е на другия полюс. Нямаше ги през целия месец август, едва в последните дни се чува за по-добър отстрел. Разговаряме с колеги и от други региони и те потвърждават тази картина", притеснени са ловците. 

Отстрелват се до 8 птици

Гургулицата е птица от семейство Гълъбови. Възрастните остигат дължина на тялото 27-29 см, размах на крилата 48-53 см и тегло 100-170 гр.

В България се среща повсеместно до около 1200 метра надморска височина. Прелетен вид е, ятата отлитат на юг до края на септември, като зимуват в южните части на Сахара, Сенегал и Судан.

От 2021 година ловните излети на гургулица бяха редуцирани от 2 на 1 седмично, както бе намалена и отстрелната норма от 10 на 8 броя птици на ловец. Новите мерки имат за цел да заздравят популацията на този вид. 

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Гръмнаха страховита вълчица убиец

Гръмнаха страховита вълчица убиец

Ловците на война с чакалите

Ловците на война с чакалите

Реклама
Реклама
Реклама