Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/15811170 www.bgdnes.bg

СТРАШЕН глиган повален без кучета!

Край село Буково завардват хълмист терен с дълбоки дерета, изскача сюрия от 5-6 прасета

В ловно-рибарското сдружение на град Първомай се похвалиха с голям глиган няколко дни след началото на новия сезон. Пред "България Днес" ловците описаха подробно излета си, при който успяват да повалят мъжкото прасе, а пропускат и още едно.

Реклама

Групата се събира в ловната хижа край село Буково в местността Елеза още в най-ранно утро. Ръководител на лова е председателят на първомайското сдружение Тодор Баръмов. Следва подробен инструктаж и попълване на всички документи, каквито са необходими за провеждане на груповия лов. На кратката тактическа оперативка разпределят кой каква пусия да заеме. Няма да ползват кучета. В това ловище прилагат по-различна тактика, завардват района и изчакват преминаване на животни, което им е носило успехи.

Теренът е хълмист към планински, редуват се редки гори с повечко гъсталаци, предимно дъб. Има и дълбоки дерета, по които преминават животни. От практиката знаят къде може да избият и там ще ги чакат. 

Сред гостите на лова е и председателят на ловната дружина на с. Караджалово Благой Христозов (на 67 г.). Случва се така, че каквото има да става на този лов, ще е пред очите му. Преминава сюрия от 5-6 диви свине, като две са на отстрелно разстояние пред него. Стреля веднъж, налага се да повтори и едно животно остава на място. Трети изстрел обаче не може да произведе. Пушката му е автомат, но не направил разчет при подреждането на патроните и второто прасе се измъкнало. Доволен е от слуката, но и съжалява за нелепия пропуск. Можело е да са две. 

Падналото животно е глиган, към 120 килограма. Приемат го като добро начало на сезона. Все пак с оглед на намалялата популация заради върлувалата и при тях Афиканска чума критериите са занижени и така вероятно ще е през целия сезон.

Колегите му поздравяват Благой, но има и закачки по негов адрес от зевзеци. Все пак това е неизменна част от ловния фолклор. С тази гонка приключват лова. Ще продължат с веселата част, каквито са традициите.

По-късно научават, че и съседна група ловци са ударили един приплод. Вероятно е от същата сюрия.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Стартира сезонът за глигани. Ето къде утрепаха 4!

Стартира сезонът за глигани. Ето къде утрепаха 4!

Ути Бъчваров с призив: Долу пушките! Не стреляйте по глигани!

Ути Бъчваров с призив: Долу пушките! Не стреляйте по глигани!

Реклама
Реклама
Реклама