Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/15648876 www.bgdnes.bg

Ути Бъчваров с призив: Долу пушките! Не стреляйте по глигани!

Африканската чума и ловци унищожават популацията на диви прасета у нас, разкри с горчивина кулинарят 

"Долу пушките! Ловците да не стрелят по дивите прасета, защото видът е пред изчезване у нас. Африканската чума нанесе тежки щети върху популацията, а положението допълнително се усложнява от ловци с неморално поведение. Затова и моят призив е да не стреляме по диви прасета! Ако трябва, да ходим в гората с пушки без патрони."

Реклама

Това заяви пред "България Днес" популярният кулинар Ути Бъчваров, който е известен и с уменията в ловните и рибарските среди.

От началото на сезона за групов лов на диви свине на 1 октомври в лабораториите към Българската агенция по безопасност на храните са изследвани 400 проби за установяване на вируса на африканска чума. От тях положителен резултат е отчетен при 24. От началото на годината са постъпили над 3400 проби за лабораторен анализ, при което са установени 360 положителни диви свине. Заразени животни има в почти всички области в страната.

"Диви прасета буквално вече няма. И както хората преглътнахме битката с COVID, така трябва да дадем шанс на животните да преглътнат битката с чумата и да успеят да изградят стаден имунитет. За тази болест няма лечение и превенция, виждал съм заразен глиган - гледката е ужасна. Никога през живота си не съм стрелял по женско диво прасе - това е мой морален избор. От 2-3 години не стрелям по никакви глигани, за да бъде спасена популацията им. За съжаление има хора с неетично поведение, има и нелегални ловци. Има и такива, които се правят на трапери с термооборудване и не дават никакъв шанс на животните да оцелеят", негодува Бъчваров.

Лабораторното изследването за наличие на африканска чума при лов на диви свине е задължително. Заради здравето на хората преди консумация на месото се извършва изследване и за трихинелоза.

"В някои райони на страната дивите прасета се позавъдиха, но в други все още няма. Затова призивът ми е както на военно погребение: "Пушки долу!", завършва Бъчваров.

Четете още

Ути Бъчваров вари гигантска лютеница

Ути Бъчваров вари гигантска лютеница

Ути Бъчваров за новoто готвено увеличение на ток, парно и вода: Правят ни на балъци, ама не сме!

Ути Бъчваров за новoто готвено увеличение на ток, парно и вода: Правят ни на балъци, ама не сме!

Реклама
Реклама
Реклама