Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/15930927 www.bgdnes.bg

Риба канибал в България УБИВА наред!

Заплаха е като червенобузестата костенурка 

Големоустият костур е бич за водоемите у нас, казва експерт 

Риба канибал създава огромна опасност за плуващите популации у нас!

Това алармира пред "България Днес" Кристиян Владов, главен уредник в Регионалния природонаучен музей в Пловдив.

Големоустият костур агресивно напада останалите риби и може да доведе до изчезването на цели видове. "За първи път е забелязан като опасност през 2019 година и оттогава следим развитието му. Хищната скарида, която откриха в Дунав, е нищо като тревога на фона на размножаването на костура, който вероятно ще създаде много големи проблеми. Реално е бич за водоемите", коментира Владов, като поясни, че рибата напада и екземпляри от своя вид, което я прави канибал.

Реклама

По негови думи големоустият костур е разселен у нас от човека по подобие на слънчевата риба и червенобузестата костенурка. Този вид влечуго с коруба беше забелязано в Атанасовското езеро край Бургас още през 2016 година. Червенобузестите костенурки са безобидни за хората, но са всеядни и лесно приспособими към различни климатични условия, което ги прави опасни за себеподобните. Притесненията са, че може да изместят блатните от Атанасовското езеро.

Сред рибарите големоустият костур е по-популярен с името бас. Научното му название е широкоуст американски костур (Largemouth Bass). Изключително хищна е и изяжда хайвера и прираста на останалите видове. Басът очевидно намира подходящи условия за живот тук и вече се размножава успешно, като се смята, че е пренесена нелегално по родните ширини.

Костурът е особено атрактивен за риболов, тъй като е борбен хищник. Отвъд океана, където е родината му, достига дължина до 80 см и тегло 10 килограма. В Европа, където го има, размерите му са значително по-малки. Риби около 2 кг се считат за изключителен трофей.

Заради особената си агресия басовете са идеални за риболов със спининг. Хищниците нападат различни видове изкуствени примамки. Най-удачни са силиконовите с джигови глави. Те имитират червеи, ларви или други водни организми. Водят се по дъното и басовете ги нападат стръвно.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама