Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/16335750 www.bgdnes.bg

Най-новият риболовен хит: Юруш към Швеция за сьомги

Оромните риби се мамят в Балтийско море на тролинг

Риболов на гигантски сьомги е най-големият хит сред по-заможните любители на това хоби. Напоследък нашенци също са хлътнали по идеята за риболовно приключение към Скандинавския полуостров, установи "България Днес".

Най-доброто място за лов на огромни атлантически сьомги на тролинг от лодка безспорно е в крайбрежните води на Южна Швеция. Пет от официално регистрираните рекорди за този вид риби са именно по тези места.

Реклама

Жуженето на мултипликатора прилича на шума от неизправно свредло в кабинета на стоматолог. Свистенето неимоверно нараства, когато гиганската сьомга, решена на всичко да си върне свободата, се спуска с бясна скорост към дълбините. Йенс Броман, любител риболовец от Хамбург, Германия, държи пръта с две ръце, а лицето му е придобило каменен вид от обхваналото го напрежение. Старае се да държи влакното максимално опънато. Това обаче е много трудна задача. Рибата непрекъснато сменя тактиката на съпротива. Внезапно линията охлабва, а рибарят едва смогва да навие увисналото влакно.

Сьомгата прави ефектен скок на повърхността и отново, като мустанг хуква навътре, развивайки над 50 метра. На всичко отгоре вълните ритмично поклащат катера и това допълнително затруднява контрола върху рибата. Битката продължава още дълго. В крайна сметка рибата е притеглена току до корпуса и вече отчетливо се чуват ударите на опашката й отдолу. Силите са я напуснали от тази яростна 30-минутна съпротива и тя влиза в подложения кеп. Великолепна, 15-килограмова атлантическа сьомга. Лицето на Броман вече е друго - свежо, жизнерадостно, доволно:

"От 12 години обикалям по реките на Норвегия в преследване на соьмгите. Хващал съм разни риби, но трофеите все ми убягват. За първи път предпочетох крайбрежните води на Южна Швеция и късметът ме споходи. Хванах рибата на моите мечти!", разказва Броман. 

Описаният епизод е част от риболовна експедиция в провинция Блекинг, Южна Швеция. По тези места риболовът е особено ефективен. Балтийско море е притегателно за любителите на тролинга, но особено атрактивно напоследък стана южното шведско крайбрежие. Туристи не само от Европа, но и от целия свят навлизат в морските води с добре оборудвани катери. Цялото риболовно оборудване на лодката обикновено възлиза на няколко хиляди шведски крони.

Статистиците отчитат, че през последните години тук на тролинг са хванати най-много надвишаващи 20 кг сьомги в сравнение с която и да е друга точка на света. Може да се каже, че през пролетта и есента борбата с някой трофей по тези места е почти ежедневие. Да не говорим за сьомги от калибъра на 5-10 кг, такива попадат на въдицата на всеки, решил да опита що за сила има тази магнетична риба. Да добавим, че се ловят и доста солидни кумжи, докъм 10-12 кг, което се приема за нещо като десерт след някоя епична битка с двойно по-голяма атлантическа сьомга.

Експертът Манфред Дорнхойзер от Риболовно-спортния център е лаконичен: "Слуховете за "вълшебен риболов" при нас изобщо не са преувеличени. Не е чудно, че през активния пролетен сезон ежедневно в морето влизат по няколко хиляди риболовци от целия свят. Но морето е голямо, има достатъчно терен за всички желаещи. Затова мястото е вълшебно и привлича любителите на тролинга като с магнит".

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Сомове гиганти в АТАКА!

Сомове гиганти в АТАКА!

Язовир "Батак" ЗАВРЯ от щуки, хищниците избиват шарани и каракуди

Язовир "Батак" ЗАВРЯ от щуки, хищниците избиват шарани и каракуди

Реклама
Реклама
Реклама