Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/16398527 www.bgdnes.bg

Професор Мермерски: Бронхитът удря най-често заклетите пушачи

За три дни отшумява, ако хапвате смес от кромид лук и мед 

Заедно с това заболяване може да се появи едновременно хронична астма или емфизем на белия дроб

Възпалението на лигавицата на бронхите се нарича бронхит. Ако възпалителният процес обхваща и трахеята, то се нарича трахеобронхит.

Реклама

Бронхитите са два вида:

а) остър;

б) хроничен.

Най-честият причинител са инфекции с микроорганизми - пневмококи, стрептококи, вируси, катаракти, микрококи и др.

Благоприятна среда за развитието им са простудяването, пиенето на студена вода, студени напитки и сладолед. Продължителното пребиваване на силно запрашен въздух, вредни изпарения, газовете от транспортните средства, изпарение на киселини и опасни химически съединения водят до алергични бронхити.

Когато възпалителният процес обхване всички бронхи, то тогава става въпрос за остър дифузен бронхит. При него болните се оплакват от суха мъчителна кашлица и парене зад гръдната кост.

Хроничният бронхит се развива след острия и лечението му е много трудно. Основният белег на хроничния бронхит е кашлицата.

Едно от най-честите заболявания на дихателните органи. Различават се остър и хроничен бронхит.

Острият бронхит възниква обикновено в резултат на инфекция и често протича при едновременно поражение на горните дихателни пътища - слузната обвивка на носа, глътката, гръкляна и трахеята. Хроничният бронхит се развива или след острия, или като самостоятелно заболяване при продължително и повторно въздействие на същите фактори, които предизвикват острия бронхит. Освен това хроничният бронхит може да се развие вторично в резултат на застой на кръвта при болести на сърцето, при изкривяване на гръбначния стълб и др.

Реклама

Бронхитът е възпаление на бронхите на белите дробове, в резултат на което в тях се натрупва секрет. Възпалените бронхи отделят голямо количество слузест секрет, който ресничките на бронхите трудно почистват от дробовете. При опита на организма да се освободи от тази слуз се появява кашлица. Бронхитът може да стане хроничен особено при пушачите или при хора, които работят на открито и при замърсен въздух.

Ако заболяването се задълбочи, може да доведе до пневмония.

Симптомите на бронхита освен кашлицата са:

- неприятно усещане и стягане в гърдите;

- лека температура;

- умора,

- възпалено гърло;

- секрет от носа, а понякога и храчки.

Причината за възникването на болестта е хроничното възпаление на покривния епител на бронхите, което често се дължи на вдишването на остър и лютив дим. Възпалените бронхи не могат да прочистят секрета и така се създават условия за възникването на инфекция.

Бактериите не се хранят с токсини, а с бронхиалния секрет, който тялото не може да изхвърли. Най-често бронхитът се появява след настинка или след ненапълно излекуване на горните дихателни пътища. Хроничният бронхит възниква при 75 на сто от пациентите, които са заклети пушачи. Заедно с това заболяване може да се появи хронична астма или емфизем на белия дроб.

Аглика Писанова разказа:

Откриха ми начало на бронхопневмония. Моя съседка ми каза рецепта, с която за 3 дни се излекувах. Настъргва се на ренде или се пасира кромид лук. Смесват се 2 супени лъжици лук с 2 супени лъжици мед.

Приема се поне 4-5 пъти на ден, няма значение преди или след хранене. След приемане 2-3 дни храчките спират, а дробовете се изчистват.

Марийка Гунчева се е разболяла от грип. Отишла е на преглед и лекарят й е казал, че кара бронхопневмония. Влязла е в болница, оказало се е, че има бронхит.

Една жена в болницата й е казала рецепта, която Марийка е приложила, след като се е прибрала вкъщи.

Смесват се 200 грама пресен или сух босилек със седем супени лъжици коняк и седем супени лъжици пчелен мед. От сместа се приема по една чаена лъжичка преди хранене. Лечението продължава до спиране на кашлицата.

Лиляна Костадинова от Бургас споделя с нас в писмо как е излекувала бронхит:

Смесват се 3 супени лъжици мед и 1 супена льжица джинджифил на прах (подправка). Приема се 3 пъти на ден - за възрастни - по 1 супена лъжица, за деца - по 1 кафена лъжичка, докато кашлицата изчезне.

Жана Ангелова дълго време е страдала от бронхит. Излекувала го е, като е използвала рецепта от природата.

В 1 кг течен мед се слагат две шепи широколист живовляк (може и сух). Разбърква се и се приема по 1 супена лъжица 3 пъти на ден преди хранене в продължение на един месец.

Сок от моркови изглажда бръчките

Ефикасни маски от природни продукти срещу бръчки:

1. Лицето се натърква с памук със сок от моркови и така стои 30 минути. После се изплаква с хладка вода.

2. Една супена лъжица мед се разбърква с един яйчен жълтък. Получената смес се нанася върху лицето и стои 15 минути. Измива се с вода. Маската е подходяща за суха кожа.

3. Маска за застаряваща кожа: смесват се 1 чаена лъжичка зехтин, 1 чаена лъжичка сметана, 1 супена лъжица кисело мляко и 2 супени лъжици сок от краставица. Нанася се на лицето и стои 20 минути. Измива се с хладка вода.

4. Нарязва се на кръгчета един домат и се поставят върху лицето. Стои 30 минути.

5. Смесват се 2 супени лъжици листа от розмарин и 1 супена лъжица стръкове камшик. Слагат се в 500 мл червено вино (за суха и нормална кожа) или в ракия (водка) - за мазна кожа. Кисне 1 месец. Настойката се прецежда и се втрива в кожата на лицето сутрин и вечер.

Тази маска се използва за запазване на лицето свежо и против бръчки.

Вие питате, проф. Мермерски отговаря 

Атакувайте болестта на Бехтерев 

Уважаеми проф. Мермерски, бихте ли ми помогнали с лечение за болестта на Бехтерев? Ще ви бъда задължена! С почит: Добринка Момчилова, София

Вяра Стоянова е прилагала тази рецепта при много болни и е дала добър резултат: смесват се по 100 г листа от коприва, троскот (пирей), пача трева, хвощ, по 50 г бял равнец, корени гръмотрън, мента, мечо грозде , миризлива теменуга, котешка стъпка, цариче и корени сапуниче. Към чая се слага 1 резене. Две супени лъжици смес се заливат с 600 мл вряла вода. Кисне 1 час. Пие се по 4 пъти на ден по 150 мл преди ядене.

Стоян Велинов споделя:

Страдам от болестта на Бехтерев. Моя близка ми даде рецепта, която аз приложих и се получиха добри резултати. Рецептата е следната: смесват се 1 кг пчелен мед с 30 г медицинска сяра (от аптеката). Взима се по 1 чаена лъжичка след ядене по 3 пъти на ден.

Храната да бъде безсолна с много сурови плодове и зеленчуци. Да се правят горещи пясъчни и слънчеви бани. Лечебна гимнастика - плуване, бани, масажи. Те пазят от атрофия на гръбначната мускулатура.

Четете още

Атакувайте коксартрозата!

Атакувайте коксартрозата!

Проф. Мермерски съветва: Постоянната умора може да е знак за болно сърце

Проф. Мермерски съветва: Постоянната умора може да е знак за болно сърце

Реклама
Реклама
Реклама