Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/16122386 www.bgdnes.bg

Проф. Мермерски съветва: Постоянната умора може да е знак за болно сърце

  • Увредени черен дроб и бъбреци също са възможни варианти 
  • Приемайте повече желязо, което се намира в червените меса, броколите, спанака и лещата

Постоянната умора може да бъде симптом на много заболявания:

а) анемия;

б) сърдечна недостатъчност;

в) заболявания на черния дроб и бъбреците.

Впрочем умората може да бъде следствие и от приемането на някои медикаменти (обезболяващи средства, лекарства срещу високо кръвно налягане). Понякога неправилното съчетание на препаратите също води до хронична умора. Затова е добре да си направите изследвания и си изясните причината за неразположението.

Реклама

А) Хроничната умора

Тя се превърна в постоянен спътник на съвременния човек, а това е свързано с ускорения ритъм в живота ни и увеличеното умствено и психологическо натоварване. Американските лекари дават няколко обикновени съвета, които ще ви помогнат да "заредите батериите", както се казва, и да се справите с умората.

- Забравете колко сте уморени и се движете повече!

- Движете се! Дори само 15-минутна разходка на ден ще увеличи притока на кислород към органите и мозъка, ще ви зареди с енергия и ще засили отделянето на хормони, потискащи депресията.

- Не си мислете непрекъснато колко сте уморени, това само ще засили чувството на умора.

- Ако съумеете да поспите през деня, това ще ви придаде бодрост. Но ако спите повече от половин час, организмът ще навлезе във фазата на дълбок сън и това няма да ви направи отпочинали след събуждането, а ще се усещате разбити.

- Животът без приключения и без малко адреналин е равен и монотонен. Това не ви е нужно. Човек винаги има нужда от малко благотворен стрес, за да живее пълноценно. Това няма да ви потиска, а ще ви стимулира. За тази цел можете да си направите малко пътешествие.

- Дръжте по-далеч от себе си хора, които ви дразнят с непрекъснати оплаквания и търсене на вина у другите.

Б) Зимната умора

Реклама

Най-лесният начин за набавяне на енергия са храните, богати на полизахариди. Те са чудесен източник и се усвояват лесно. Такива са макароните, оризът, хлябът, картофите и трябва да присъстват в менюто ви. Ако след 3 часа почувствате глад, можете да изпиете нещо сладко или да хапнете зърнен десерт. Не забравяйте сушените плодове, които са богат източник на бързо усвояващи се въглехидрати.

За да бъде организмът ви в добра форма, трябва да приемате и желязо. То участва в синтезирането на важни ензими, както и в състава на червените кръвни телца и мускулите. Най-лесно за усвояване от организма е желязото, което се съдържа в червените меса. Има го и в броколите, спанака и лещата.

За усвояването му обаче са необходими и витамини (като витамин С), който ще набавите най-лесно чрез плодове и зеленчуци. Кафето и чаят възпрепятстват приемането на желязо, затова не злоупотребявайте с тях.

Състоянието на мускулите и костите ви е от голямо значение. Ще сте в добра форма, ако приемате храни, богати на протеини (месо, риба, яйца) за мускулите и на калций за костите (мляко и млечни продукти).

Добавете плодове и зеленчуци, които ще ви дадат фибри, витамини и минерали, и ще получите добре балансиран хранителен режим, с който ще се чувствате в добра форма.

Лечение на умората с лечебни храни:

1 рецепта: всяка сутрин 30 мин. преди закуска изяждате 2 с.л. мед. Медът съдържа 22 микроелемента, витамини, биоактивни вещества.

Трябва обаче да сте сигурни, че медът е чист и полифлорен от много билки.

2 рецепта - еликсир на младостта:

Начин на приготвяне: 400 грама чесън се изчиства от люспите и се смила на машинка за месо, после се прибавят 24 лимона. Сместа се слага в съд с широко гърло, което се покрива плътно с парче прозрачен плат и така престоява 24 дни. Преди употреба съдът се разклаща.

Взема се един път преди сън. Една супена лъжица от сместа се разбърква в половин водна чаша и се изпива на глътки. След 10-14 дни подложеният на лечение човек започва да чувства прилив на сили и подобряване на съня. След около месец изчезват болките в ставите и сутрешната скованост на организма.

3 рецепта - от Иванка Стефанова:

Тя изведнъж се почувствала уморена и е нямала сили дори да се движи. Ходила на изследване, пила хапчета, но състоянието й не се променило. Имам съседка - пенсионирана лекарка, която, още като й казах, я видяла и определила заболяването - вегетативна дистония. Препоръчала й е ленено семе. Една опаковка ленено семе се мели в кафемелачката на прах и се разбърква с половин литър пчелен мед. Всяка сутрин на гладно изяждала по една лъжица от сместа. След един месец нямала и следа от болестта.

4 рецепта: Приготвя се шипково вино, като 1/2 кг шипки се смесват с 1/2 кг захар и се заливат с 4-5 л вода. Сместа се държи на топло и често се разклаща. След една седмица се прецежда и течността се пие вместо вода.

5 рецепта: ягодите са отлично "лекарство" при пролетна умора, при скорбут и при прекалено тежко заболяване.

6 рецепта: нашата народна медицина употребява целината при умствена и физическа умора, водянка, пясък в бъбреците и пикочния мехур.

Заредете се с лимони

Всички плодове и зеленчуци, в прясно състояние или замразени, са отлично средство против всички видове умора. За да я предотвратите или лекувате, те трябва да участват в менюто ви с не по-малко от 500 г дневно.

Включвайте редовно лимоните в храната си главно през зимния и ранния пролетен сезон. Имайте предвид, че цитрусовият плод е узрял, когато кората му стане лъскава.

Лимоните са отлична храна за премахване признаците на умора, липсата на апетит, отпадналостта, кървенето на венците, предразположението към заразни заболявания и др., породени от витаминозен недостиг. Лимоновият сок е подходящ за лечение на скорбут и при различни инфекциозни заболявания и фебрилни състояния.

Вие питате, проф. Мермерски отговаря:

Мехлем от ружа и очеболец при напукани пети

Здравейте, драги проф. Мермерски. Пише ви бай Георги Найденов от с. Драговищица. Имам проблем с напукани пети, а отскоро и напукан език. Какво може да се направи?

НАПУКВАНЕ НА ЕЗИКА

1 рецепта: 3 с.л. корен и трева очеболец вечерта се поставят в термос и се залива с 3 ч.ч. вряла вода. На сутринта се прецежда. 2 чаши се пият на малки порции през целия ден, с останалата част се изплаква устата.

2 рецепта: жълто прозориче 50 г. Билката се стрива на ситно и се смесва с 50 г. ед. Маже се езикът.

НАПУКВАНЕ НА КОЖАТА

1 рецепта: 3 с.л. кора от дъб се заливат с 1 л. вода. Вари се на тих огън под капак 30 минути. Маха се от котлона и се прецежда. С отварата се обливат поразените места.

2 рецепта: 2 с.л. корен от очеболец се поставят в емайлиран съд и се заливат с 2 ч.ч. вода. Вари се на тих огън под капак 30 минути и се прецежда. Отварата се използва за компреси върху поразените места.

НАПУКАНЕ НА ПЕТИТЕ

1 рецепта: корен очеболец и корен ружа - по 25 г. Прибавя се 500 г краве масло и се вари на водна баня 1 час. Мехлемът се втрива вечер в петите.

2 рецепта: 100 г пресен корен от ружа се нарязва на ситно. 2 с.л. от билковата смес се слага в термос и се залива с 2 ч.ч. вряла вода. Пие се по100 мл 4 пъти на ден 30 минути преди хранене.

Четете още

Дископатията връхлита и след възпаление на сливиците

Дископатията връхлита и след възпаление на сливиците

ВНИМАНИЕ! Обилното изпотяване е болест и трябва да се лекува!

ВНИМАНИЕ! Обилното изпотяване е болест и трябва да се лекува!

Реклама
Реклама
Реклама