Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/16798972 www.bgdnes.bg

Гигантска бременна риба хвана млад рибар

Чудовището тежи над 10 кг, Валери лови трофеи с каяк в язовир "Искър" 

Гигантска бяла риба с дължина 1 метър и тегло над 10 килограма хвана млад рибар!

Трофеят с много хайвер е уловен от 31-годишния Валери Йонков от София, който влиза с каяк във водите на язовир "Искър". Впечатляващия улов въдичарят прави в последните дни на миналата година, като успява да хване общо пет бели риби, но една от тях наистина впечатлява с размери.

"Към 14 часа видях на сонара пасаж с костури и една дебела точка на 7 метра при 20 метра дълбочина. Заметнах с 13 см силикон да пробвам да подбера рибата. Последва мощен удар. Допусках, че е голяма бяла риба, но не предполагах, че е чак толкова голяма! Водих битката внимателно, за да съхраня живота й. Все пак я изтеглих сравнително бързо до повърхността. Страхотна бяла риба с дължина 1 метър и тегло 10,5 килограма. Направих фотосесия и побързах да я пусна. Коремът й видимо бе натежал от хайвер и беше редно да даде поколение. Разбира се, дарих свободата и на останалите хванати риби, както правя винаги", разказа Йонков, цитиран от официалния сайт на НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България".

Реклама

Младият рибар признава, че риболовният излет е бил труден, тъй като хищните риби били много мнителни и лениви, но в крайна сметка успява да се поздрави с отличен екземпляр.

Женската бяла риба започва да изхвърля хайвера в края на февруари. Плодовитостта й е до половин милион яйца, които са бледожълти и се отлагат по растения, по пясъчното дъно или по камъни. Размножава се през април-май, а ларвите се излюпват няколко дни след това.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Риба като делфин измъкват край Плевен
Риба като делфин измъкват край Плевен

Риба като делфин измъкват край Плевен

2-метров сом уловиха в Искър

2-метров сом уловиха в Искър

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама