Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/16859976 www.bgdnes.bg

ФУРОР! Този 17-килограмов шаран защо не спи зимен сън?

Хващат 17-килограмовия рибок точно преди водоемът да замръзне

Удивително, но факт! Рибар улови огромен шаран посред зима, видя "България Днес". Този вид се счита за топлолюбив. През най-студените месеци изпада в режим на хибернация и спира да се храни. Ето защо изваждането на такава голяма риба сега предизвиква истински фурор в рибарската гилдия.

Действието се разива в средата на януари на язовир "Бушляк" край град Батановци, Пернишко. Майсторът на шараните Савин Йорданов е заметнал дънни въдици, въпреки че край водоема вече е навалял сняг, нещо нетипично при шаранджийски риболов. Слуката обаче е очаквана, защото още през декември въдичар успява да улови цели 17 шарана на същото място. 

Реклама

Януарският студ всеки момент е щял да скове язовира в лед, затова Савин прави последен опит да хване нещо голямо на куката. И това действително се случва. Последва удар и не след дълго той успява да извади на брега внушителен шаран с тегло 17,2 кг. Рибата е дълга над метър. Убоденото от куката място около устата на рибата веднага е третирано със специален антибиотик. След това животът на шарана е подарен обратно. Похвално! 

Тайната на успешния излет е споделена и специално за читателите на "България Днес". Чалъмът е в правилната стръв, а именно поп-ъп топче. Това е специален вид риболовна примамка, която се използва най-често за улов на големи шарани. Нарича се така, защото топчетата не потъват, а се издигат нагоре и плават във водата. Предлагат се в най-различни цветове и подправени с вкусове, които привличат рибите. Поп-ъпите се монтират на "косъм" или на специална игла, закачена за куката. Когато се поставят правилно, те плават над дъното на такова разстояние, колкото е дължината на повода и повдигат куката над захраненото петно. Когато паднат във водата, поп-ъп топчетата веднага започват да отделят част от ароматите си и този ефект много прилича на подводен пушек. По-този начин стръвта привлича шараните от голям диаметър и ги насочва към местоположението на монтажа. 

Примамката се оказва неустоима и големият шаран я напада въпреки мразовитото време. Учените са категорични, че щом температурата на водата падне под 7-8 градуса, активността на шараните спада рязко почти до минимум. Рибите стават много бавни, мудни, спират да се хранят или ядат много рядко и на малки порции в близост до дъното. Самото им тяло намалява основното ниво на метаболизма. Това е инстинктивен отговор на охлаждането на водата в периода с липса на достатъчно храна. По този начин шаранът престава да изразходва енергия за движение и храносмилане. 

Картината на реките е съвсем различна за водните обитатели в сравнение с езерата. Постоянното движение на вода означава, че шаранът просто не може да се отпусне, чакайки благоприятни условия. Дори когато реката е покрита с леден слой, рибата продължава да се движи и да се храни. По тази причина речен шаран често кълве и при най-тежките студове. 

Пъстървата не се плаши от студ

Реклама

От няколко дни яз. "Бушляк" вече е изцяло замръзнал, потвърдиха рибари. Преди това се е получавал много добър риболов на дъгови пъстърви, за които студът не е проблем. За последните 3 месеца собственикът на езерото споделя, че е пуснал над 5 тона пъстървови риби във водата. Някои въдичари са имали слуката да уловят доста едри парчета. 

Таксата за риболов е 30 лева, като могат да се заметнат до два броя въдици, а количеството на уловената риба е неограничено. Предвид големите дълбочини на язовира и безопасността засега рибари не се пускат да ловят от дупка в леда.

Относно шаранджийския риболов водоемът вече е разрешен само за посетители с клубни карти, които се издават на място. "От скоро го направих така, защото нямаше как да се контролират кражбите най-вече", разкрива Георги, който се грижи за язовира.

За Коледа той зарибил 9 трофейни шарана, като най-големият бил с тегло 26 кг. Сезонът за шаран ще се поднови през март месец, като режимът ще е изцяло "хвани и пусни". Идеята е да се изградят беседки и сектори за удобство на рибарите шаранджии. 

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Щука великан пребори именяк край Скравена

Щука великан пребори именяк край Скравена

ФУРОР! Коледни костури по язовирите

ФУРОР! Коледни костури по язовирите

Реклама
Реклама
Реклама