Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/16928840 www.bgdnes.bg

Доматен сок на закуска укрепва сърцето

*При бодежи пийте лимонов сок с жълтък 

*Полезно е и бяло вино с розмарин 

Как функционира сърцето? Кръвта тече в кръг непрекъснато в една посока. Когато сърдечната мускулатура се съкращава, кръвта от него се отправя към артериите. При отпускане на сърдечната мускулатура стомахчетата на сърцето се пълнят с кръв.

Съкращаването на сърдечната мускулатура е систола. Оттам и високата граница на кръвното налягане се нарича систолично. Когато сърцето се отпуска, се нарича диасистола, а долната граница на кръвното налягане - диастолично. Целият този цикъл на свиване и разпускане на сърцето се нарича сърдечен цикъл. Той се счита за ритмичен, когато се повтаря от 60 до 70 пъти.

Реклама

Ето и няколко изпитани съвети и народни рецепти за укрепване и лечение на сърцето:

1 рецепта - Том 1 проф. Мермерски "Лечебни храни - зеленчуци и плодове":

а) краставиците оказват много добро действие при хора с нарушена сърдечна дейност. Установено е, че благодарение на благоприятното съотношение между солите на натрия и калия при редовното им консумиране те спомагат за по-бързото изхвърляне на натриевите соли и с това за спадане на отоците в организма.

б) поради високото съдържание на витамини и минерални соли пъпешът се препоръчва на болни от тежки сърдечносъдови заболявания.

в) чесънът лекува сърцето. Най-добре е да се приема счукан и с домати или с други кисели храни. Сипва се само толкова вода, колкото е необходима, за да покрие счукания чесън, и се оставя да кисне няколко дни, без да се покрива съдът. При смесване на счукан чесън със сирене и зехтин се получава прочутото гръцко лекарство за сърце.

г) През 80-те години в Киевския технологически институт по хранителна промишленост са били създадени хранителни продукти - екстракти на покълнали зърна от пшеница, овес, царевица, грах: холесол, антихипоксин, нефросол, хемосол. Тези продукти, притежаващи силно изразено оздравяващо действие, са използвани при лечение на отслабнали, при заболявания на сърдечносъдовата система, черния дроб, жлъчния мехур, бъбреците, при кислороден дефицит, малокръвие. Нещо повече, при продължителната им употреба не било установено отрицателно въздействие и поради тази причина те били препоръчани за широко внедряване в практиката.

д) против сърдечни и бъбречни заболявания: тиквата се отличава с високо съдържание на калий. Калиевите соли в сравнение с натриевите са в съотношение 675:1, което прави тиквата много подходяща храна при бъбречни и сърдечносъдови заболявания, съпроводени с отоци, тъй като тя действа диуретично и намалява отоците и улеснява дейността на сърцето и бъбреците.

Реклама

е) 35 стръка магданоз, ситно нарязан с дръжките, се залива с 1 литър червено вино, стои 10 дни на хладно място. Пие се сутрин и вечер след храна по 1 с.л.

ж) в слънчогледовите семена има много магнезий и калий, които са много полезни за сърдечния мускул. В 100 г семена се съдържа магнезий, който е 6 пъти повече, отколкото в ръжения хляб.

Забележка: семките, които ядете, не трябва да са солени и да не са препечени. По-добре е да се ядат сурови.

УКРЕПВАНЕ НА СЪРЦЕТО

1 рецепта - Любка Георгиева, Кубрат

Сутрин преди закуска да се изяжда по 1 домат. Също да се изпива по 100 мл пресен доматен сок на обед и вечеря.

Или 1 жълтък се разбива със сока на 1 лимон. Приема се всяка сутрин преди закуска в продължение на 10 дни. Прави се при бодежи в сърдечната област.

2 рецепта - Людмила Тодорова, Враца

а) в 1 л бяло сухо вино се накисват 10 г листа розмарин за 20 дена. Прецежда се и се пие по 1 ракиена чашка 3 пъти на ден.

б) смесват се 500 г чист пчелен мед, 20 ядки (счукани или смлени) от кайсии, 100 г сурово, обелено и смачкано тиквено семе, 20 зелени листа индрише (с дръжките), счукани на кашица, 1 с.л. канела на прах и 4 лимона, смлени с корите, без семките. Приема се по 1 с.л. 2 часа след ядене 3 пъти на ден. Така се намалява рискът от сърдечносъдови заболявания.

в) 10 стръка магданоз и 2 с.л. винен оцет се варят в 1 л вино (бяло или червено) 5 минути. Сваля се от огъня, добавя се 300 г пчелен мед и се оставя да ври още 5 минути. Съхранява се в шише на хладно място. Приема се по 1 с.л. сутрин на гладно (може и вечер).

4 рецепта - Катя Иванова Събева, Пирдоп

Люспите (не става въпрос за външните) от две глави лук се варят в половин литър вода. Вари се 20 минути и се пие по 1 ч.ч. 30 дни, почива се 10 дни и пак се повтаря рецептата.

5 рецепта - Йорданка Василева Карадимова, Котел

а) Това е една рецепта за сърцебиене на нервна почва: вземаме половин килограм лимони и настъргваме на ренде, объркваме с 500 г чист мед, счукани 20 броя кайсиеви ядки или бадемови. Объркваме добре продуктите и вземаме по 1 супена лъжица сутрин и вечер на гладно.

б) Вземаме половин килограм мед, 6 настъргани ябълки, 6 настъргани моркова, 2 лимона с корите се смилат (без семките), 1 ч.ч. смлени орехи, 10-15 листа индрише с дръжките, нарязани на ситно. Всичко се обърква, взема се 3 пъти на ден по 1 супена лъжица.

Билков цяр за здрава простата

Борис Младенов Яков, Лом:

Искам да ви опиша един мой случай, когато билките ми помогнаха за укрепване на сърцето при аритмия. В 800 мл вода слагам по две супени лъжици полски хвощ, широколист живовляк и жълт кантарион да се варят 15 минути. След изстиване и прецеждане на отварата я изпивам през деня на няколко пъти на гладно.

До момента на употребата на тази отвара пулсът на сърцето ми беше неравномерен, дори от време на време имах и прескачане. Сега 5-6 месеца, откакто пия тази отвара ,и то не всеки ден, пулсът ми е редовен, няма вече прескачане и простатата не ме тормози вече. Ставам до тоалетната само веднъж през нощта.

При СЛАБО СЪРЦЕ Никола Бончев от Лясковец е направил следното: изпича се фий и се смила. Смесва се със същото количество ръжено кафе, консумира се 2 ч.ч. дневно. Изчезва задухът, подобрява се самочувствието, връщат се годините.

Вие питате, проф. Мермерски отговаря:

Изпитана от поколения рецепта

дава живот и дълголетие 

Здравейте, проф. Мермерски. Пише ви Стефка Константинова от гр. Пирдоп. С мои колежки имаме питане към вас за изпитани рецепти за слабо сърце и холестерол. Благодарим предварително!

1 рецепта - Мария Перчемлиева. Г-жа Перчемлиева е помогнала на много хора с това изключително полезно лекарство от природата:

а) за слабо сърце - в 1 кг мед се добавят 1 кг смлени лимони заедно с корите, 25 бр. счукани бадемови ядки, 25 бр. кайсиеви ядки и 25 бр. ситно нарязани листа от индрише. Смесва се добре и се взема по 1 с.л. сутрин на гладно до свършване на количеството. Рецептата е изпробвана от много поколения.

б) само 2 скилидки чесън на ден поддържат ниско ниво на холестерола на сърдечноболните, а освен това също унищожават и инфекциите в организма.

2 рецепта - проф. Мермерски - баща и син, "Лечебно и противораково действие на храните":

а) калината се прилага за усилване на маточния тонус и има съдосвиващо действие, понижава кръвното налягане. Плодът усилва сърдечните съкращения и увеличава диурезата. Това се дължи главно на съдържащите се в билката гликозид, вибурнин и танините. Установено е антисептично, болкоуспокоително и кръвоспиращо свойство.

б) само 1 с.л. маслинено олио е в състояние да премахне холестерола, натрупан от яденето на 2 яйца. 4 или 5 с.л. на ден маслинено олио драстично подобряват кръвната картина на сърдечноболни.

в) черничевият сок се препоръчва при смущения в сърдечната дейност вследствие на възрастови изменения на сърдечната мускулатура, както и при анемия, тахикардия, екстрасистоли, артериосклероза, а също и при нарушена обмяна на веществата.

г) при отоци вследствие на сърдечни заболявания природната медицина препоръчва ябълкови диети, в които от 700 г до 1 кг ябълки се смесват с 300 до 500 г извара.

Четете още

Проф.Мермерски казва: Сбогом на колита!

Проф.Мермерски казва: Сбогом на колита!

Проф.Мермерски СЪВЕТВА: Удължете живота си!

Проф.Мермерски СЪВЕТВА: Удължете живота си!

Реклама
Реклама
Реклама