Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16769003 www.bgdnes.bg

Проф.Мермерски СЪВЕТВА: Удължете живота си!

  • Основният еликсир за удължаване на младежката възраст до 80-90 г. е здравословният начин на хранене 
  • Много хора почти до края на живота си запазват свеж ум и памет 

Според новата класификация на Световната здравна организация възрастта до 45 години е младежка, възрастта от 45 до 60 години се нарича зрелост, 60-75 - късна зрелост, и едва след 75 г. човек може да се нарече възрастен, а след 90 - дълголетник. Макар че по-голямата част от възрастовите изменения се развиват активно не в старостта, а значително по-рано, когато смятаме себе си за млади.

Реклама

Научно е доказано, че след 25-годишна възраст в организма започват процеси на стареене. И колкото по-рано започне комплекс от активни профилактични въздействия, толкова по-големи са шансовете да се отдалечи преждевременното остаряване.

Трябва да се знае, че едновременно със стареенето в организма се извършва и противоположен процес, наречен удължаване на живота. Този научно потвърден факт беше открит наскоро.

Процесът, наречен витаукт (увеличаване), стабилизира жизнеността на организма, повишава неговата надеждност, увеличава продължителността на живота.

Тактиката за увеличаване на продължителността на живота се състои в разработването на средства за забавяне на остаряването и активизиране на процеса витаукт. На първо място, разбира се, е активният начин на живот.

Трябва да знаем, че основният еликсир на удължаване на младежката възраст до 80-90 г. е здравословният начин на хранене. Той трябва да започне още от детските години и да стане навик. Само така можем да отдалечим старостта.

Най-ефикасните средства за продължение на живота е нискокалоричната, но качествено пълноценна диета. Тя помага за поддържането на високо ниво на нервната активност, предпазва от развитието на атеросклероза, хипертония и исхемична болест на сърцето. Намаляването на калоричността предполага и намаляване на обема на храната.

Реклама

Колкото повече яде възрастният човек, толкова по-дълго храната остава в стомаха, предизвиквайки усещане за дискомфорт. Това е обусловено от възрастовото отслабване на моториката на стомаха, намаляване на отделянето на солна киселина и пепсин, постепенно атрофиращите секреторни клетки на стомаха. Продължителното пребиваване на храната в стомаха води след себе си ограничаване на подвижността на диафрагмата, което може да стане причина за затруднение на дишането и болка в сърдечната област.

Откажете се от мазната и богата на въглехидрати храна, тъй като при възрастните вероятността от развитие на захарен диабет е голяма. Сладкишите, макароните, белият хляб (по-добре яжте черен, едрозърнест хляб) трябва да присъстват на масата в ограничено количество. Обратно - на трапезата трябва винаги да има плодове и зеленчуци в изобилие.

При неправилен начин на хранене, липса на двигателна дейност, стресови състояния, пушено, живеене в замърсен въздух и лоша хигиена води до нарушаване на паметта и отслабване функциите на главния мозък, отслабване възбудимостта на нервните клетки, а също и в понижаване активността на основните нервни процеси - възбуждане и притъпяване. Това на свой ред забавя превключването на вниманието от един обект на друг. Ако възбуждането преобладава в сравнение с притъпяването, се появява така наречената старческа разсеяност.

Трябва да се знае, че невинаги напредването на възрастта се съпровожда с нарушаване на паметта. Наблюдения показват, че има по-силно изразено нарушение на паметта, но има и много по-слабо. Дори в редица случаи въобще не се забелязва някакво нарушение.

Историята на човечеството убедително ни доказва, че много хора почти до края на живота си запазват свеж ум и памет.

Физиологьт Павлов, художникът Тициан, поетът Гьоте до дълбока старост са имали ясна творческа мисъл и превъзходна памет. Затова в преклонна възраст са създали едни от най-добрите си произведения.

Още древните римляни са казали, че активното отношение към живота в преклонна възраст помага да се съхранят бодрото настроение, ясният ум, добрата памет и трезвият поглед върху нещата.

"За глупака старостта е бреме, за невежия - зима, а за човека на науката - златната есен." Този афоризъм принадлежи на френския писател и философ Волтер. Но това важи не само за учените, а и за всички хора в преклонна възраст.

Редувайте заниманията си, за да не изпадне мозъкът в състояние на латентност.

За укрепване на паметта и преодоляване на разсеяността голяма роля играе режимът на умствената работа. Не трябва да работите дълго време (по два, три и повече часа) без прекъсване. При всеки вид умствен труд е целесъобразно на всеки 45-50 минути да се правят кратки почивки: станете, походете из стаята, направете няколко физически упражнения, застанете до отворения прозорец и няколко пъти вдишвайте дълбоко.

Чарлз Дарвин е отдавал голямо значение на превключване на вниманието от една дейност на друга с цел отдъхване, почивка. Той редувал своите научни изследвания с четене на художествена литература, занимавал се е с музика също. Смятал е, че по този начин се постига хармонично развитие на личността и формиране на индивидуалните качества.

Почивайте често и активно

Руските учени И. Сеченов и И. Павлов също научно обосновали необходимостта от редуване на различни занимания. При определена работа натоварването основно пада на една част нервни клетки. Останалите остават пасивни, техният потенциал не се използва.

Под влияние на еднообразното продължително раздразнение на уморените клетки главният мозък изпада в състояние на притъпеност и потиснатост. А при редуване на заниманията те излизат от това състояние. Затова почивката трябва да бъде не само пасивна, но и активна.

Павлов например в своя почивен ден изцяло се изключвал от всекидневната си делнична работа. Както той се е изразявал, само така можел да промени седмичния стереотип.

Той прекарвал цял ден на чист въздух, активно се движел, слушал музика, любувал се на живописни картини. Такова превключване на мозъка му позволявало да си почине максимално, повишавало неговата работоспособност и ефикасността от творческия труд.

Вие питате, проф. Мермерски отговаря: 

Мед, вино и морска риба

за по-силна памет 

Привет от Девин, проф. Мермерски! Ще се радвам да ми дадете съвет за добра памет на стари години. Благодаря! С уважение: Емине Мустафова (77 г.)

Съществена причина за забравянето е преумората. Най-често понижаване на паметта се забелязва при относително здрави хора, но страдащи от преумора.

Причина за забравянето може да бъде нарушение в щитовидната жлеза. Ако изработването на хормони от щитовидната жлеза е нарушено и не се вземат мерки навреме, могат да настъпят проблеми с интелектуалното развитие, често главоболие, чести инфекциозни и простудни заболявания, хронични отоци около очите.

В 70% от случаите нарушенията във функциите на щитовидната жлеза са причина за недостига на йод, който е необходим за синтеза на хормоните на щитовидната жлеза.

Най-добрите природни източници на йод са:

а) морските водорасли;

б) морската риба - калкан, скумрия, риба тон;

в) морските дарове - скариди, раци, миди;

г) орехите, касиса, боровинките и всички плодове в прясно състояние;

д) медът, покълналите семена, гроздето и виното.

Йодът в суровите картофи е в значително количество, но около 50% от него се разрушава при варене или пържене.

Днес много от продуктите, които консумираме, се йодират. За да си набавим дневната доза йод, която е от 150 до 170 мкг, е необходима само една чаена лъжичка йодирана сол на ден. Важна подробност е, че солта трябва да се сложи в готовото вече ядене. При варене йодът се изпарява.

Четете още

Проф.Мермерски СЪВЕТВА: Щадете жлъчката!

Проф.Мермерски СЪВЕТВА: Щадете жлъчката!

Професор Мермерски: Бронхитът удря най-често заклетите пушачи

Професор Мермерски: Бронхитът удря най-често заклетите пушачи

Реклама
Реклама
Реклама