Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/16976474 www.bgdnes.bg

Започна риболовът на балканска пъстърва

На 1 февруари бе открит сезонът за риболов на балканска пъстърва. На този ден приключва въведената в закона ежегодна 4-месечна забрана, свързана с размножителния период на вида. Други риби, които вече могат да се хващат, са сивен, сиг, пелед и езерна сьомга.

Балканката е най-типичният представител на планинските реки и някои височинни езера у нас. През февруари рибите обикновено все още са бавноподвижни, хранят се по-малко и са мнителни, затова и сега уловът им е труден, но не и невъзможен. С подходяща зимна екипировка може да се направи по-дълъг преход по някоя от реките в планините, като се облавят най-удачните места.

Реклама

Трябва да се знае, че при еднодневен риболовен излет през събота, неделя и на празнични дни риболовците запазват за себе си до 2 кг пъстървови риби, но не повече от 6 бройки. В делнични дни задължително се пускат обратно всички уловени пъстървови риби. Все повече стават реките в режим "хвани и пусни", като това е отбелязано на табели. На тях рибите се връщат във водата по всяко време от годината. Минималната мерна граница за улов на балканска пъстърва е 23 см.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Тя от студ не се бои и ЩУКИ всякакви лови!

Тя от студ не се бои и ЩУКИ всякакви лови!

ЧУДО! Рибар лови пъстърви в софийски парк

ЧУДО! Рибар лови пъстърви в софийски парк

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама