Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/16985612 www.bgdnes.bg

Силна болка в лявата плешка - може да е инфаркт

Типичното пробождане при болестта е зад гърдите, по-рядко в областта на сърцето 

Превенцията - всеки ден по 20-30 физически упражнения, ходене пеша не по-малко от 8-10 км или каране на колело 

Реклама

Инфарктът е остро заболяване на сърдечния мускул (миокард), в основата на което лежи нарушение на проводимостта на една от коронарните артерии на сърцето, поразени от атеросклеротичен процес. Такова нарушение често възниква в резултат на запушване на артериите от тромб, по-рядко поради рязкото им свиване - спазми. Обикновено в произхода на инфаркта едновременно участват двата фактора.

Разболяват се хора, водещи слабоподвижен начин на живот, склонни към атеросклероза, хипертонична болест, затлъстяване, диабет и други нарушения на обмяната на веществата. Близо половината от случаите на инфаркта възникват на фона на горе-долу продължително съществуваща стенокардия.

Трябва да се знае, че стенокардията и инфарктът на миокарда представляват различни прояви на един и същи болестен процес. Най-характерната проява на инфаркта са:

а) продължителен пристъп на силни болки зад гръдния кош или в областта на сърцето с рефлектиране в лявата (по-рядко дясната) ръка, лявата плешка, шията, челюстта и др.

б) Наблюдават се и други симптоми: кръвното налягане рязко спада, поради което се наблюдава изстиване на крайниците, поява на лепкава студена пот, посиняване на лицето, аритмия на сърцето, понякога усещане на страх от смъртта.

Инфарктът възниква в резултат на пълна блокада на коронарните артерии от тромби, което води до остра липса на кръв в сърдечния мускул. Той не получава достатъчно кислород и хранителни вещества. В резултат на това сърдечният мускул се уврежда или умира.

Реклама

Инфарктът е доста разпространено заболяване и затова е учудващо как толкова малко хора знаят за симптомите му. Мнозина си мислят, че острата, кинжална болка в лявата страна е типична, но не е точно така - типичната болка при инфаркта има задушаващ характер и се локализира зад гърдите, по-рядко в областта на сърцето.

Други симптоми на инфаркта са:

а) болка в лявата ръка, в лявата лопатка, в лявата плешка, във вътрешната повърхност на лявата ръка, в пръстите на лявата ръка, в челюстта;

б) рязка слабост или виене на свят;

в) студена пот;

г) усилено сърцебиене;

д) падане на артериалното налягане;

е) понякога повдигане, повръщане, общо неразположение;

ж) кашлица;

з) разстройство на стомаха;

и) чувство за приближаваща катастрофа.

По време на сърдечен пристъп човек изпитва безпокойство, не си намира място, нервно крачи из стаята. Той е блед, слаб, диша трудно, покрива се със студена пот и обикновено е много изплашен.

КАК ДА ИЗБЕГНЕМ ИНФАРКТА?

1. Да ядем плодове, зеленчуци, салати (не по-малко от 500 г дневно), риба, а също така и продукти, които са минали през минимална обработка.

2. Да употребяваме умерени количества алкохол.

Още през 70-те години специалисти в медицината забелязват, че южняците французи, които имат слабост към червеното вино, са в по-добро здраве от северните европейци, макар да хапват стабилно и мазно.

Нито сърцата им, нито кръвоносните им съдове са пострадали, както диктува научната логика тогава. Виното веднага е обявено за еликсир на дълголетието и над 30 години царува без конкуренция.

Научните изследвания показват, че ако се изпиват по 2 ч.ч. на обяд и 1 вечер вино, което е произведено от гроздов сок, сърдечната система се запазва в добро състояние.

3. Да не допускаме затлъстяване на организма, като се стремим обиколката на талията да не е по-голяма от тази на бедрата.

4. Да извършваме всеки ден по 20-30 физически упражнения, ходене пеша не по-малко от 8-10 км или каране на колело.

5. Изпушването на една кутия цигари на ден затруднява сърдечната дейност, а постоянното пушене повече от пет години трайно уврежда сърдечната дейност.

Проф. Мермерски, "Лечебни зеленчуци, билки и плодове":

а) Установено е, че една чеснова скилидка на ден предотвратява образуването на кръвни съсиреци, с което предотвратява инфаркт и инсулт.

б) Медицината е наясно, че от инфаркт и сърдечни заболявания най-малко страдат ескимосите и жителите на рибарските селища. Тяхно основно меню е рибата. В много страни тя се препоръчва като една от най-диетичните храни, защото предпазва от редица заболявания.

в) При инфаркт: вземат се 25 г изсушени листа от дива ягода и 50 г изсушени листа и плодове от малина: 1 ч.л. от билковата смес се залива с 1 л студена вода, оставя се да кисне 6-8 часа, кипва се за 2-3 мин., прецежда се и след като изстине, се изпива наведнъж. Това е дозата за 1 ден.

г) Как да намалим риска от инфаркт на миокарда: последните мащабни изследвания на учени от редица страни показват, че при хора, употребяващи всеки ден по 150 г орехи, рискът от инфаркт на миокарда пада с 30 на сто. Орехите и бадемите ефикасно намаляват нивото на липопротеините с ниска плътност. Можете съществено да намалите тяхното ниво, ако във всекидневното си меню заместите всичките мазнини с орехи. За профилактика на атеросклерозата е полезно всеки ден да изяждате по 2 с.л. орехи.

И още един съвет: тъй като орехите са висококалорични, не ги яжте като допълнение към основната храна, а като неин заместител.

Пийте сок от грейпфрут

Даниел Петров от Димитровград е приложил следната рецепта след прекаран инфаркт: В буркан с мед се поставят 1 кг ядки от праскови. Взема се по 1 с.л. 2-3 пъти дневно преди хранене. Резултатът се получава след 6-месечно прилагане на рецептата.

Проф. Мермерски съветва:

Цитрусовите плодове играят важна роля във възстановяването на хора, прекарали инфаркт. Учените от Калифорния след задълбочени изследвания, са установили, че най-добро влияние върху хора със сърдечни проблеми има сокът на грейпфрут. Пациенти, прекарали първи инфаркт, консумирали сок от грейпфрут, са били с 60% по-малко от тези, получили втори инфаркт.

Вие питате, проф. Мермерски отговаря: - надз.

Билката луличка

възстановява силите

след сърдечен удар - загл.

Уважаеми проф. Мермерски, виждайки анонса за продължение на темата за сърдечните проблеми от миналия път, бих искала да ви помоля за рецепти за възстановяване след инфаркт. Благодаря предварително!

Поздрав от Червен бряг, Спаска Иванова

Лена Евтимова от Пловдив дава отговор:

Билката "луличка" има удивителната способност да възстановява поразения сърдечен мускул (миокард), да го укрепва. Освен това помага за избавянето от задух. За приготвянето на настойката е необходима 1 с.л., която се залива с 1 ч.ч. вряла вода и се оставя да постои 2-3 часа. Приема се вечер по 2-3 с.л.

Луличката не само заздравява поразената мускулна тъкан, но и нормализира ритъма на сърдечните съкращения и пулса.

- бял смил 100 г и цвят глог 75 г. - 2 с.л. от билковата смес вечерта се поставят в термос и се залива с 2 ч.ч. вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се по 100 мл 4 пъти на ден 30 минути преди хранене;

- 2 с.л. цвят глог вечерта се поставят в термос и се залива с 2 ч.ч. вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се по 100 мл 4 пъти на ден 1 час преди ядене.

Рецепта и от проф. Мермерски: прави се настойка от листата на гулия: 2 с.л. наситнени с ножа листа се заливат вечерта с 1/2 л вряла вода. Оставяте да престои до сутринта, прецеждате и пиете по половин чаша 4 пъти на ден 15 мин. преди хранене.

Рая Гарджева от Сливен е лекувала инфаркта, като е използвала: смлени белени бадеми - 1 чаша, 3 лимона с корите и семките и листа от индрише, които се смесват. Към сместа се добавя 1 кг мед и половин лъжичка тинктура от валериана (без етер), тинктура от глог и от мента. Прибавя се и малко камфор (на върха на ножа). Пие се по 1 с.л. 30 мин. преди хранене 3 пъти на ден.

Четете още

Доматен сок на закуска укрепва сърцето

Доматен сок на закуска укрепва сърцето

Стресът мачка сърцето

Стресът мачка сърцето

Реклама
Реклама
Реклама