Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/17571846 www.bgdnes.bg

НАСЛУКА! Платиките от яз. "Искър" почнаха

*Април е тяхното време

*Пасажите с едри парчета се групират в района на устието

Риболовът на платики от язовир "Искър" става все по-добър в последните няколко топли априлски дни. Това потвърдиха пред "България Днес" рибари от постоянното присъствие по водоема.

Платиката е един от най-разпространените видове риби в язовира. Заради сравнително високата си численост и големите размери, до които може да достигне, тя привлича множество риболовци по бреговете. Активният сезон за улов на тази риба започва именно в края на март и началото на април. Припомняме, че до края на месеца риболовът на яз. "Искър" е свободен с любителски билет. От 1 май обаче влиза ежегодната забрана, касаеща по-голямата част от видовете риби, които ще са размножителен период.

Реклама

Сега топ позициите са в района на устието, където се влива река Искър. Заради топящите се планински снегове в язовира се влива доста студена вода, а нивото по това време от годината се покачва. Това не пречи на платиките, дори напротив. Успешните места са именно там, като пасажите с риби се изтеглят към плитчините, подготвяйки се за хвърляне на хайвера. Любовните им игри започват след средата на април, а дотогава рибите бързат да утолят глада си, след като цяла зима са прекарвали с минимални хранителни ресурси.

Ето защо, може да се каже, че сега е един от най-подходящите сезони за риболов на платика. Рибите са групирани основно в талвега на реката, който вече е залят от покачващото се езеро. Майсторите препоръчват риболов на мач с ваглер или на фидер. И в двата случая трябва да се използват фини монтажи, с които да примамим мнителните екземпляри. При риболов на фидер се поставя чувствителен връх, с който можем да индикираме всяко кълване.

Едрите платики не идват веднага до подадените червеи. Нужно е да ги съберем с подходяща захранка. Този вид риба изключително много се влияе от ароматите на храната. Мнозина въдичари подценяват процедурата със забъркването на "манджа", но впоследствие това оказва съществено влияние върху риболова. Платиките обичат сладките аромати - ванилия, канела, шоколад, ягода, банан и др. В магазините вече се предлагат и специално изработени за платика захранки и ароматизатори. Някои добавят настърган кокос или пък шоколадови пръчици за торта.

Подготовката за риболов изисква задължително да се оборудваме с кепче. Платиките на язовир "Искър" понякога надхвърлят килограм, което е предпоставка за голям адреналин. Изваждането им би било много трудно, ако нямаме кеп с дълга дръжка. Друг задължителен атрибут са гумените ботуши. Брегът около устията на язовирите обикновено е разкалян пролетно време и се налага газене във вода. Непромокаемите високи обувки ни дават възможност да достигнем до удобни позиции, които ще бъдат недостъпни за недобре екипираните колеги. 

Водоемът е разрешен за нощен риболов

Замятането на въдици в язовир "Искър" е разрешено и през нощта. Това става ясно от заповед на Министерство на земеделието, храните и горите, която е в сила от 1 април до 1 ноември. Посочва се, че за този месец за нощен се води любителският риболов от 20,30 ч. до 06,00 ч. За област София другите язовири с денонощен режим са "Душанци", "Огняново", "Бебреш" и "Мрамор".

Някои други големи водоеми в страната също попадат в разрешителния списък за нощен риболов. Такива например са яз. "Мандра" в Бургаско, яз. "Ал. Стамболийски" и яз. "Йовковци" в област Велико Търново, яз "Студен Кладенец" и яз. "Кърджали" в Кърджалийско, яз. "Сопот" в Ловешко, част от яз. "Огоста", Монтанско, яз. "Доспат" и яз. "Батак" в Пазарджишко, яз. "Горни Дъбник", Плевенско, яз. "Въча" и яз. "Домлян", Пловдивско, Сливенско, яз. "Цанков камък", Смолянско, яз. "Жребчево" и яз. "Копринка", Старозагорско, яз. "Съединение" и яз. "Ястребино", Търговищко, яз. "Тракиец", Хасковско, яз. "Тича", Шуменско, яз. "Малко Шарково", Ямболско и др. Участъци по цялото протежение на река Дунав също са свободни за нощен риболов.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

ГРАБВАЙ ВЪДИЦИТЕ! Шаранът излезе от нелегалност

ГРАБВАЙ ВЪДИЦИТЕ! Шаранът излезе от нелегалност

Пъстървите от река Искър се отчитат добре

Пъстървите от река Искър се отчитат добре

Реклама
Реклама
Реклама