Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/17626963 www.bgdnes.bg

За последно преди забраната: Каракуди бият като луди

Топлата пролет до момента раздвижи рибите по-рано от обичайното

Внимание, каракуди на куката!

Това са едни от най-разпространените и търсените риби през пролетта. В последните дни преди настъпването на забраната именно те се ловят отлично на много язовири из страната, установи проверка на "България Днес". Тази година пролетта е по-топла от обичайно и рибите са изключително активни.

Събота и неделя е последен шанс да опитаме късмета си, тъй като от 15 април (понеделник) се въвежда забрана за улов на каракуди в по-голямата част от водоемите в страната. Тя важи за всички реки, езера и язовири, които са разположени на до 500 метра надморска височина. За по-височинните риболовът остава разрешен до 30 април включително. Забраната е само за пролетно-лятно размножаващите се видове риби, които по това време от годината обичайно влизат в брачен период. 

Реклама

Каракудата е разпространена в почти всички водоеми у нас. Особено търсена е през пролетните месеци, когато може да се лови на плувка в непосредствена близост до брега. Тези мирни риби сега се насочват към най-плитките участъци в язовирите, където слънцето нагрява водата и тя се стопля най-бързо. Обикновено това са устията на реки, плитки заливи, както и залетите от покачващите се води крайбрежни тревисти равнини.

Рибите се събират на пасажи от по няколко, следват се, ухажват се преди изхвърлянето на хайвера. В същото време обаче не отказват и да си похапнат, когато видят апетитна за тях храня по пътя си. Във все още хладната вода няма по-изкушаващо нещо за тях от торните или земни червеи. Едро парче живо месо, което се гъне на куката, почти винаги дава отличен резултат, особено за големите каракуди. Грозд от 4-5 бели червея също се оказва неустоима примамка.

Ежегодно министерството на земеделието и храните оставя бонус за риболовците, като обявява водоеми, които остават разрешени за спортен риболов. Такива например са яз. "Пчелник" във Варненско, яз. "Телиш" в Плевенско, яз. "Домлян" в Пловдивско, яз. "Жеков вир" в Софийско, части от яз. "Копринка" в Старозагорско и др. Пълния списък по области може да видите ТУК.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Вижте къде може да ловите риба по време на забраната (Пълен списък с разрешените водоеми)

Вижте къде може да ловите риба по време на забраната (Пълен списък с разрешените водоеми)

НАСЛУКА! Платиките от яз. "Искър" почнаха

НАСЛУКА! Платиките от яз. "Искър" почнаха

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама