Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/4922022 www.bgdnes.bg

Есетрите в Дунав са живи

В Дунав има ново поколение диви есетри, установиха експерти от природозащитната организация WWF - България. През това лято те успяха да уловят край село Ветрен, Силистренско, две малки есетрови риби - доказателство, че в този участък на реката все още има естествено размножаващи се популации. По всичко изглежда обаче, че тези популации са изключително малки, тъй като двете риби бяха уловени след цял месец ежедневно вземане на проби и стотици пуснати мрежи, в които не се хвана нито една друга есетра.
Някогашните властелини на Дунав днес се срещат единствено в българския, румънския и малка част от сръбския участък на голямата европейска река. Два от шестте вида дунавски есетри са изчезнали безвъзвратно (атлантическа есетра и шип), три са критично застрашени (моруна, пъструга, руска есетра), а един е застрашен (чига). Препречването на реката от ВЕЦ "Железни врата", свръхуловът, както и замърсяването са довели дунавските есетри до ръба на оцеляването.
Двете рибки, които експертите от WWF - България, успяха да уловят, са пъструга (20 см) и чига (22 см). И двете не са маркирани, което означава, че са диви, за разлика от над 50-те хиляди малки чиги, които WWF пусна в Дунав. Специалистите предполагат, че двете рибки са се излюпили нагоре по течението на Дунав в началото на месец април и са на около три месеца. Рибките получиха имена Юли (пъстругата) и Ветрен (чигата) и след като бяха измерени, маркирани и им бе взета генетична проба за изследване, се върнаха отново в реката. Пъстругата ще продължи своя път към морето и през октомври би трябвало да го е достигнала.
В Черно море вероятно се намира и малката моруна Апостол, уловена от WWF навръх Деня на Дунав (29 юни) през 2014 година. Апостол и Юли ще прекарат в морето поне 10-15 години, преди да се върнат в Дунав, за да оставят поколение. Там ще ги чака Ветрен, тъй като чигите са единственият вид дунавски есетри, които не напускат реката.

Над 50 хиляди рибки
пускат в реката

Кулминацията на програмата на WWF - България, за опазване на есетрите беше пускането на 51 183 малки чиги в реката. Този вид е единствената от есетрите, която живее единствено в Дунав. От организацията уточняват, че са разселвали чигите на 5 пъти.
"Започнахме през ноември 2014 г. на акваторията на парк "Персина". През юни 2015 г. няколко хиляди влязоха във водите край Лом, а последните чиги отплуваха край село Ветрен, Силистра", разкриха природозащитниците. В разселванията се включиха деца от местни екоклубове.
Въпреки тоталната забрана за улов на есетрови риби бракониери продължават да ги търсят заради изключително ценния им черен хайвер и месо.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама