Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/4933997 www.bgdnes.bg

Майсторът на хищници Слави Арнаудов: Сом щеше да ме убие

2 часа се борих с 28-килограмовия трофей от яз. "Йовковци"

 

Със страхотен трофей се похвали пред любимия си вестник "България Днес" майсторът в риболова на хищници Радослав Арнаудов от град Велико Търново. Той е успял да измъкне от водите на язовир "Йовковци" сом с тегло над 28 килограма. Самият той разказа, че битката с водния звяр е продължила два часа. През цялото време рибарят се е притеснявал дали огромното животно няма да преобърне лодката му.

"Беше 6 часът сутринта, когато една от въдиците се огъна застрашително. За стръв бях заложил жива каракуда по метода "на буй". Мястото е едно от любимите ми - Вълчевският ръкав на язовир "Йовковци". Когато сомът награби плячката, тръгна мощно навътре", спомня си с разтреперан глас Слави.

Реклама

"С колегата ми веднага влязохме в лодката, а рибата ни дръпна навътре. Сомът обикновено ляга на дъното и когато се опитваш да го вдигнеш, все едно теглиш закачен гардероб. Докато бяхме в лодката, хем се кефех, хем ме беше страх да не ни обърне. Все пак язовирът е дълбок. Под нас имаше 13 метра дълбочина, а бяхме и на 150 метра навътре от брега. След два часа борба успяхме да измъкнем рибата", разказва баш майсторът. Той споделя, че е използвал пръчка "Мичел" и влакно с дебелина 0,50 мм. Сомът тежал 28 кг и бил дълъг 1,54 м. Това обаче не е първата му среща с огромни хищници.

"На река Янтра наскоро също закачих голям сом. Може би беше дори по-дълъг и от този на "Йовковци". Удари на пиявица. Тръгнах да влизам във водата, за да го измъкна по-лесно. Тогава приятелите ми скочиха да ме извадят, защото сомът можеше да ме убие, ако ме беше ударил с опашката си. Рибата не се беше закачила добре и изплю куката", добавя майсторът на сомове. Той разкрива, че големи хищници се крият още във водите на язовирите "Копринка" и "Тича".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама