Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/5312962 www.bgdnes.bg

Панчаревското езеро се събуди

Февруари не е най-силният сезон в риболова, тъй като температурата на водата все още е твърде ниска и рибата не е дотам активна. Ледът на повечето от затворените водоеми започна да се топи или вече не е така здрав, за да се практикува подледен риболов от дупка.
Една от малкото опции за улов около столицата е Панчаревското езеро. Проверка на "България Днес" установи, че десетки въдичари всекидневно окупират най-успешните позиции по бреговете и пълнят живарниците с уклеи и бабушки. От началото на месеца ледът на водоема е изцяло разтопен. За момента рибата се е групирала в района на "Бъбрека".
Най-добре дава от самия каменен мост на пътя София - Самоков. В търсене на по-топла и загрята от слънцето вода, пасажите от риба дори са се изместили в малкото заливче, западно от мостчето. Там се наблюдава невероятно струпване на плувки, но определено има защо.


Уклеите са с доста приличен размер за разлика от бабушките. Тънкостта в този вид риболов е да се използват колкото се може по-фини такъми. Плувката трябва да бъде половин грам, за да може да индикира всяко едно нежно кълване на рибките. Избира се и съвсем малка кукичка с номера 18 или 20. Влакното за повод е добре да бъде с диаметър 0,08 мм. Не е нужно да се замята надалеч, рибата се лови буквално под върха на пръчката.
Местните капацитети в риболова са категорични, че още при първото пролетно затопляне рибата ще се раздвижи из цялото езеро. През март огромни пасажи се изтеглят в посока към устието на езерото. Тогава резултатите стават още по-силни, а сред улова се появяват каракудите, платиките и шараните.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама