Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/5373592 www.bgdnes.bg

Забраниха бялата риба!

Вижте кои язовири ще бъдат свободни за риболов цяла пролет

Навлезе забраната за улов на бяла риба по водоемите ни. Според закона тя ще продължи чак до 15 май заради пролетното размножаване на този вид. В момента забранени са и други два хищника - щуката и расперът, чиито ограничения приключват в края на април.
Останалите пролетно размножаващи се видове са с график според надморската височина на водоемите, в които живеят. От 15 април влиза забраната за реки и езера до 500 метра, а от 1 май за по-височинните.
Стана ясно и кои язовири ще бъдат забранени целогодишно чак до края на 2018 година. Това са "Камчия", "Ясна поляна", "Христо Смирненски", "Студена", участък от "Студен кладенец", части от Дуранкулашкото и Шабленското езеро, Чокльово блато до Кюстендил, както и западната кариера при софийското село Негован.
За софиянци ще има много опции за риболов по време на пролетната забрана. В разрешителния списък попадат повечето от столичните баластриери, бент "Панчарево", яз. "Жековвир", езерото в жк "Дружба", както и язовирите "Белопопци", "Осиковица" и "Алино".
В Благоевградско разрешен ще е яз. "Бели брег". Язовир "Дяково" в Кюстендилско също е оставен на разположение на въдичарите. Големият язовир "Сопот" в Ловешко за поредна година ще има зони, на които ще се позволява свободен риболов. Монтанчани също са доволни. По време на размножителния за рибата период въдици ще могат да се замятат на яз. "Огоста" в района на баластриерите, в землището на с. Горно Церовене. Във водоема има и разрешена зона, намираща се на 400 метра западно от водовземната кула до началото на полуостров Расника.
В Пазарджишко ще са разрешени баластриерите при Лозен и Динката. Плевенчани ще се радват на улов на част от бреговете на яз. "Горни Дъбник". За Пловдивско изцяло разрешен ще бъде яз. "Домлян". В Северна България разрешени остават доста стари речни корита на Янтра, Искър, Росица, Осъм и Вит.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама