Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/5415532 www.bgdnes.bg

Яз. "Пясъчник" е хитът тази пролет

Иде последният уикенд преди влизането на най-масовата забрана за риболов у нас - тази за пролетно-лятно размножаващите се риби на водоемите до 500 метра надморска височина. Ограничението започва от 15 април, а дотогава въдици все още могат да се замятат свободно.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес"!

Реклама


Един от най-хитовите язовири тази пролет е "Пясъчник", Пловдивско. Водоемът е разположен в северозападната част на Горнотракийската низина. Популацията му от шаран и каракуда в последните години видимо се е увеличила, заради което и уловът е доста богат. От началото на месеца бреговете на водоема са окупирани от ентусиасти с въдици в ръце.
Проверка на "България Днес" установи, че най-добре кълве на два от ръкавите на язовира - Беловишкия и Крушовския. Рибата сега се изтегля в плитки води, където вече е започнала да извършва брачните си ангажименти. Замята се на дълбочина не повече от два метра. Най-добре дава на плувка, като топпримамката е торен червей. Излизат предимно едри каракуди, а измежду тях има бонуси от шарани. На дъно също се постигат резултати, стига да няма много подводни треви.
Местните майстори на риболова твърдят, че най-добре кълве, когато времето е слънчево, тихо и топло. Рибата се активизира по обедните часове. Ако се захрани с лодка навътре от брега, тогава могат да се очакват и удари от големи шарани по над 3-4 кг. Цялата тази рибарска еуфория ще приключи точно след седмица, когато водните обитатели ще бъдат оставени да се размножат на спокойствие.

Там хващат бял амур рекордьор

На язовир "Пясъчник" бе поставен световен рекорд за най-голям бял амур, уловен с въдица. Водното чудовище тежало внушителните 40 килограма.
Страхотната слука споходи риболовци от клуб "Лидер" през юли 2009 година. Рибата клъвнала след продължително захранване по време на неколкодневен излет. Майсторът, измъкнал тогава трофея, се казва Стоян Илиев.
Той веднага решил да подаде заявка в Международната риболовна асоциация IGFA, откъдето документирали и признали рекорда му. Теглото на белия амур след няколкочасов престой в сак ударило 39,750 кг.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама