Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/5465915 www.bgdnes.bg

Титулуваният дунавски рибар Иван Ангелов: Риболов на распер на Великден

Иво АНГЕЛОВ

Великден с въдица в ръка!


На 1 май (неделя) пада забраната за риболов на распер и почивния ден на християнския празник е идеална възможност за голям улов. Това съветва пред "България Днес" Иван Ангелов, един от най-доказаните майстор-рибари по Дунав.
Расперът е истинско предизвикателство за въдичарите. Сред тях е известна не само като най-бързата речна риба, но и най-хитрата. Преди влизането в сила на забраната Ангелов успял да хване над 2-килограмов екземпляр, който обаче до последно не се давал в битката за живота си. Случката се разиграла на българския бряг на река Дунав в покрайнините на Русе.


"Хвърлих въдица на дъно, като за стръв сложих уклей, който в Русенско е известен като облез. В един момент усетих, че дърпа много здраво, но успях сравнително лесно да го извадя. Ниският бряг ми помогна веднага да го издърпам, защото можеше лесно да се откачи, тъй като кукичката беше малка и не за такъв вид риба", разказа Ангелов, който е рибар от 35 години и може да се похвали с десетки успехи с въдица в ръка.

Реклама


Той се изненадал на улова си, защото отлично знае, че расперът се лови предимно на блесна и воблер. Този път обаче хищникът посегнал на уклея и куката се забила в огромната му паст.


Рибарите по поречието на Дунав признават, че расперът е много хитра риба и рядко се озовава в живарниците им. Рибата се среща често и във водите на река Янтра, особено в заустването й в Дунав.


Расперът е вид лъчеперка от семейство Шаранови. Видът не е застрашен от изчезване, но въпреки това попада в забранителния списък за лов на зимно и пролетно размножаващи се пъстървови и други студенолюбиви риби. Според забраната на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури расперът е защитен от 1 март до 30 април.


Продължителността на живот на расперите е около 11 години. На дължина достигат до 1,2 метра, а теглото им е максимум 9 кг, така че историите за по-големи видове вероятно са преувеличени и плод на пословичната рибарска фантазия.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама