Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/5803951 www.bgdnes.bg

222 кг глиган гътнаха ловци

Страхотна слука споходи ловци по време на стартиралия преди дни дългоочакван сезон на свинския лов. Куп прасета паднаха тази година в първия уикенд след вдигането на забраната. Особено застрашителен обаче бе глиганът, който успяха да гръмнат от дружинката в свищовското село Овча могила. Местните майстори на пушката се похвалиха с отстреляно 222-килограмово огромно животно.
Ловът преминал като истински екшън, защото били нужни цели три куршума, за да бъде гътнат глиганът. При първия изстрел гигантското прасе било само ранено, след което то буквално обезумяло и нападнало ловеца с глигите си. Горският звяр се изправил право срещу Станимир Стефанов. Той обаче успял да запази самообладание и с още два бързи куршума повалил трофейния глиган.
Толкова голямо диво прасе никога досега не е отстрелвано в землището на Овча могила, признава председателят на дружинката Енчо Атанасов. Със завидна слука на откриването се похвалиха и от ЛРС - Пещера. В района на Родопите традиционно има добри запази от дива свиня. Ловно-рибарската дружинка Габер при ЛРС "Сокол" гр. Сливница също повали голямо прасе.
Припомняме, че ловният сезон на местен дребен дивеч и групов лов на дива свиня ще продължи до втората неделя на месец януари 2017 г., а в заградените площи до 28 февруари 2017 гoдина. Ловът на яребица и кеклик е до края на ноември, на заек - до края на декември, а на фазан, токачка и водоплаващи - до края на януари 2017 г.
Според правилата провеждането на инструктаж при груповия лов е задължително, както и ползването на светлоотразителни елементи в ловното облекло и шапките. От началото на лова през август досега са проверени над 1500 ловни дружини и над 6000 ловци. Констатирани са повече от 20 нарушения, а вече има и няколко инцидента, за щастие не фатални.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама