Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6154546 www.bgdnes.bg

Уловиха шаран чудовище

Благоевградчанин чупи рекорди

23 кила тежи рибата, въдичари очакват бум на риби гиганти

Рекорден 23-килограмов шаран изкара от водите на язовир "Бистрака" край Благоевград известният в района въдичар Станислав Тасев. Огромният трофей се закача на куката в неделя по обяд. Станислав отива на водоема със синовете си Ваньо и Ники, които са наследили от него страстта му по рибарството. Гордият татко не подозира, че ще се превърне освен в герой за децата си, но и в един от рекордьорите у нас. Той хвърля захранка от ванилия и жито, грабва въдицата и започва да чака. Тримата изпадат в потрес, когато звярът дръпва кордата. Започва люта битка, която се ученчава с един от най-големите трофеи, улавяни някога.
Преследвачи на митичния складководен вид коментират, че Станислав е уцелил точния момент. Научните теории доказват, че шаранът се отърсва от зимен сън през средата на март. Кога започва да кълве, зависи от капризите на времето. Според експертите водата в язовира трябва да стане над 10 градуса, каквато е била температурата и в "Бистрака". Именно заради горещите дни лакома риба е излязла и започнала да търси храна. След новината за улова на благоевградчанина, която мигновено обиколи интернет форумите, всички въдичари грабнаха такъмите. Те са на мнение, че ще има бум на шарани гиганти. Причината е в дългата и студена зима тази година. При подобни температурни минимуми рибите трупали много повече маса, за да могат да преживеят студа. След затоплянето, което у нас стана рязко и с голяма амплитудна разлика, те излизали по-рано от обикновенно и лакомо ядели каквото има падне. Така за кратко време ставали гиганти.
Рекордът на Станислав събуди завистта на много рибари. Някой от тях заявиха, че това е измама и че подобни шарани в "Бистрака" нямало от близо 10 години.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама