Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6283189 www.bgdnes.bg

Почна се платиката на яз. "Искър"

Добромир ДОБРЕВ

От вчера любителският риболов вече е разрешен и на височинните язовири и езера, които се намират на над 500 метра надморска височина. Това е прието радушно от рибарската гилдия. Планинските водоеми са любимо място за отмор и релакс по време на летните жеги. Прохладата на тези места, съчетана с риболов, гарантира приятно прекарване.
Най-големият височинен язовир у нас е "Искър". Дълъг е 11 километра, а в най-широката си част достига до 3,3 км. Площта му е 30 кв. км. Близостта му до столицата София го прави един от най-посещаваните от рибари през всичси сезони от годината. Лятото безспорно бие всички рекорди, като бреговете са пълни с палатки, каравани и автомобили. Това не важи за по-голямата част от язовира, която се води вододайна зона и там достъпът е строго забранен.
Един от най-търсените видове в язовира е платиката. Тя е топлолюбив вид и именно сега е идеалното време да я потърсим. Митичните искърски платики вече се хранят активно и живарниците могат да се напълнят без проблем, видя "България Днес". Риболовът на платика е изключително атрактивен и емоционален, но в същото време има своите специфики и изобщо не е лесен. Има два основни метода - с фидер или на плувка. Дънният монтаж е по-подходящ за големи дистанции, когато рибата не наближава брега.


Друг вариант е да навлезем с лодка навътре и да пуснем котва на дълбочина 7-8 метра. Това ще ни гарантира пасажи от ненаплашени платики. Освен това вероятността да напипаме екземпляри по над килограм е доста голяма. Тогава е добре да се заложи на монтаж с ваглер.
Платиката обича песъкливото или каменисто дъно. Групира се на равни тераси по дъното, откъдето се храни. Събира се с подходяща захранка. По това време от сезона най-успешни са сладките аромати - ягода, шоколад, канела. Цветът на захранката също е от голямо значение. Добре е да е светла, но да избягваме прекалено ярките цветове, които могат да усъмнят рибата и да я уплашат.
Позициите от "Щъркелово гнездо" до устието, както и на Филмовата къща са добри за сезона. Целият Шипочански залив е подходящ за дънен риболов. Имайте предвид, че платиката се храни най-добре сутрин и вечер, а по обяд в жегата е далеч по-мнителна към предлаганите примамки. Тя обича както тестени изделия и семена, така и разнообразни червеи. Комбинацията от царевично зрънце и бял червей отсява дребните екземпляри и примамва само големи парчета.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама