Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6307671 www.bgdnes.bg

Джулай морнинг с въдица

Добромир ДОБРЕВ

Утре сутрин е Джулай морнинг, един уникален съвременен наш празник, който намира все по-широка популярност. Посрещането на първото юлско слънце се практикува широко по родното Черноморие. Специални групи се събират във Варвара, както и на най-източния бряг - скалите при с. Камен бряг, където слънцето първо огрява България. Смята се, че човек се пречиства чрез първия изгрев за идния месец.
Едно любопитно предложение е да посрещнете Джулая с въдица в ръка. Тази година първи юли ще бъде един от най-горещите дни за лятото според синоптиците. Въпреки това шансовете за успешен риболов не са малки, независимо дали сте на морето, или замятате в язовир или река.
Ако сте опънали палатката по морските плажове, задължително опитайте късмета си за кефалови риби. Утрото от изгрев докъм 10 часа е най-доброто време за риболов на морски кефал, илария и платерина. Тези видове се навъртат в близост до пясъчните плажове, които през деня се пълнят с летовници. Замята се на дънен монтаж, като поводите са монтирани с повдигащи тапички. Най-добрата стръв е морският червей. Въдиците се поставят изправени вертикално.


Това лято страхотни резултати има в района на Кранево. Едри парчета се мамят на първата буна откъм курорта Златни пясъци. Добър метод е и този на бомбарда. Доказано се лови риби рано сутрин на плажа край устието на река Батова.
Сезонът се очертава доста добър и за сафрида. От седмица насам пасажи с много едри екземпляри са наближили бреговете около Тюленово. Сафридите се ловят най-добре с класическо чепаре с куки №7.
Посрещате ли Джулай морнинг на язовир, използвайте часовете преди жегата. На фидер могат да се уловят каракуди. На плувка с малка рибка активен сутрин е костурът. Ако времето е тихо, задължително опитайте с мухарка или булдо с изкуствени мухи. Това е особено ефикасен метод за риболов на речен кефал или уклей.
Не са за подценяване и реките. В най-горещите летни дни сенчестите вирове осигуряват прохлада. Сега е сезонът на черната мряна. Тя се хваща с монтаж "леко дъно". Най-добра примамка са животинките, които живеят в самата река - ручейници, мамарци, зеленки. В краен случай работа ще свършат и белите червеи.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама