Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6334042 www.bgdnes.bg

Рибарят, уловил сом чудовище: Преплувах Марица, за да издърпам звяра

Добромир ДОБРЕВ

Сом чудовище улови рибар от река Марица край Свиленград. Гигантската хищна риба е дълга цели 2 метра и 20 сантиметра, а теглото й е точно 60 килограма. Според запознати това е абсолютен рекорд за най-голям сом, хващан някога от реката.
По принцип този вид риби могат да достигнат и два пъти по-голямо тегло, но само в дълбоки езера и язовири или реки от мащабите на Дунав. "България Днес" потърси майстора на улова Николай Атанасов от Свиленград. 29-годишният мъж с много вълнение разказа за преживяното.

- Николай, откога ловиш риба по Марица?
- Израснал съм на реката. Рибарството се предава от поколения, дядо ми, баща ми, аз. Преди бях шаранджия, но в последните години се занимавам само с риболов на тролинг (влачене). Имам лодка и посещавам основно язовир "Ивайловград". Сам си правя изкуствените примамки. Не бях ходил от 2 години по Марица, но едни приятели бяха там и ме поканиха при тях.
- Беше ли се подготвил за риболов на сом?
- Взех със себе си две въдици, които по принцип използвам за риболов на кльонк. Беше голяма жега. Преди това отидох на едно малко язовирче, за да си наловя риби за стръв. Заложих на куката слънчеви рибки. Заредих въдиците, като ги вкарвам с гумена лодка на отсрещния бряг. Връзвам монтажа с ластичета за клон на дърво, за да не бяга рибата примамка. Хванах едно сомче около 6 килограма. Моите приятели имаха успех с бели амури. След това заложихме въдиците на каракуди по 250 грама.


- Какъв монтаж използваш?
- Поставям олово 250 грама, кука "шест нули", а основното влакно е 0,80 мм монофилно. Каракудката пускам на 20 см под повърхността. Вечерта сомът излиза да се храни горе.
- Кога дойде големият удар?
- Към 5 и нещо сутринта, когато беше започнало да се развиделява. Чух удар и видях, че въдицата леко е отпуснала. Набрах 4-5 метра от влакното и изведнъж натежа доста. В първия момент усетих, че е хубава риба, но не смятах, че ще е чак толкова голяма. Пред мен във водата имаше потопена върба, която ми пречеше много. Събудих приятелите си и те ми казаха да вляза във водата, иначе нямах шанс да преборя сома. Едно от момчетата стъпваше пред мен, за да проверява дъното, защото не знаех колко е дълбоко. Влязох в средата на реката, а водата ми стигаше до гърдите. Затегнах аванса докрай, защото макарата ми събира около 90 метра влакно и нямах много възможност да пускам рибата надолу. Казах си: "ще я дърпам и каквото стане".
- Опасно ли беше?
- Докато го вадех, се притесних, защото във водата нямах никаква опора. Бях затегнал аванса и усещах цялата сила на рибата. Дърпаше ме сериозно надолу по течението. Не съм лабилен да срежа влакното. Мислех вариант да се хвана за някоя върба. Не бях си поставил специален колан, на който да подпра въдицата и след това имах рана на крака от дърпането на сома.
- Колко време продължи борбата?
- Общо около 45 минути. На 30-ата минута се наложи да плувам, за да мога да изляза на брега. За целта моите приятели влязоха с лодката и взеха въдицата. Аз се спуснах с плуване на 60 метра надолу, за да заобиколим върбата. След това отново грабнах пръчката и след около още 10 минути рибата си показа главата над водата. Никой не очакваше такова чудовище. Сомът вече беше уморен и се потопяваше бавно, не правеше резки движения.
- Използвахте ли канджа, за да издърпате сома?
- Не бях подготвен и не разполагах с канджа в мен. Имахме само голям кеп, но рибата нямаше да влезе в него. Нямахме даже специална ръкавица. Две от момчетата бръкнаха с голи ръце в устата на звяра и го изтеглиха на брега. Сомът беше дълъг 220 см и тежеше 60 кг. Осъзнах каква риба сме извадили чак на другия ден, когато се наспах. Без помощта на приятелите ми Красимир Костадинов, Лозко Георгиев, Христо Георгиев и Иван Ангелов нямаше да мога да се справя.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама