Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6418959 www.bgdnes.bg

Планински костури на "Голям Беглик"

Добромир ДОБРЕВ

Костури до половин кило се хващат тези дни на живописния язовир "Голям Беглик" в Родопите. Планинските хищници са особено активни в по-хладните и облачни дни или при лек дъжд. Апетитът им е изострен. Те нападат всяка плячка, която се изпречи пред очите им.
Този водоем има своите верни почитатели, които не го пренебрегват даже и в днешни времена, когато рибата не е в изобилие. А и там вече преобладават видове, нетипични за доброто старо време, когато на "Беглика" царуваше пъстървата. Е, останали са и до днес единични трофейни балканки и американки, случва се да пораздрусат въдицата на някой щастливец и да вдигнат адреналина от преживяното до небесата. Но такива емоции стават все по-редки.
Сега рибното население се свежда предимно до трите типични вида и за други родопски язовири - костур, бабушка, кефал. Раираният хищник налага хегемония и се лови целогодишно. По-едър е от обичайния за страната. Рекордът датира от преди години, когато от водите му е уловен костур с тегло 3,1 кг.


Лови се най-добре на дъно с жива рибка - щипок или кубинка. Ако човек реши да се занимава с традиционния риболов на плувка и е подготвен подобаващо със захранка, на "Беглика" неизменно ще се сблъска с бабушките. Има ги всякакви големини и може да се намерят почти повсеместно, но най-примамливи са безбройните тихи и дълбоки заливчета. Подадеш ли белите червеи до дъното, в предварително захраненото петно, ще се отзоват те, а ако леко ги вдигнеш в междинна вода - ще налети някой кефал. Масовите са от средна големина, но има и трофейни. Всъщност най-големите се мамят по различен начин - с дребна рибка, пиявица, ручейник, скакалец. Спининговите примамки също са много актуална алтернатива, като на тях има вероятност да налети и пъстърва. Костурът не отказва на силикони, воблери и блесни.
Язовирът е с преобладаващо стръмни и гористи брегове, което го прави труднодостъпен. Не е лесен за риболов и само майсторите си тръгват с богат улов. Колкото по-диво и закътано място откриете, толкова по-голям е шансът да надърпате едри костури.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама