Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6469949 www.bgdnes.bg

Йонийско море ври от риба

Добромир ДОБРЕВ, наш пратеник на о-в Лефкада

Да заметнеш въдица по Йонийските острови е незабравимо изживяване. Не само заради огромното разнообразие от екзотични и различни по големина риби. Достатъчна е насладата за окото от тюркоазено синята вода, вечнозелената крайбрежна растителност и корабчетата с усмихнати туристи, които преминават наоколо.
Йонийско море е част от Средиземно и се намира между Италия на запад и Албания и Гърция на изток. В северната си страна граничи с Адриатическо море. Площта му е 169 000 квадратни километра. Дълбочината достига до 5121 метра, което е най-голямата за цялото Средиземноморие.
Особено популярна дестинация за любителите на риболова от цяла Европа са Йонийските острови. Те са гръцко владение и са разположени в източната част на морето. От българската граница при Кулата до островите разстоянието по шосе е около 500-600 километра. По-известни са островите Корфу, Лефкада, Кефалония, Закинтос, а има и множество по-малки.
Септември и октомври са перфектни месеци за риболов, като времето все още е достатъчно топло, за да става и за плаж. Активният сезон вече приключва, но това е плюс, тъй като тълпите от туристи и плажуващи вече ги няма и може да се порадвате на спокойствието на тези райски кътчета. В слънчеви дни температурата на въздуха е около 25 градуса, така че носете си и плажно масло.
Една от най-търсените местни риби е ципурата. Тя е считана от местните за деликатес. Лавракът също е високо ценен. Тези видове стават още по-активни със захлаждането на времето.
Красимир Андреев от софийското село Световрачане признава, че най-добрите места за риболов на остров Лефкада са пристанището на едноименната столица, както и това на град Нидри. В последните дни на плувка той е успял да улови екземпляри от вида салпа. Тази риба се познава по напречните жълти линии през тялото. Краси казва, че има изключително вкусно месо. На дължина може да достигне до 40 см.

Зарган се лови с бомбарда

Бомбарда се нарича едно от най-силните оръжия за морски риболов в Гърция. То представлява прозрачно тяло с овална форма, което се монтира на влакното. Чрез него се замята на дистанция, като то може да бъде потъващо или плаващо по повърхността.
Най-често на дълъг повод се поставя кука, като тя трябва да бъде от "морски" тип с дълго рамо. За примамка се закача морски червей. Работа вършат и белите червеи. С бомбарда се лови най-добре зарганът. В Йонийско море размерите му могат да достигнат до 70-80 см дължина и 2 кг тегло.
На обикновена плувка от пристанищата се ловят разнообразни дребни видове като спарос, саргос, ханос, гаврос, мурмури. Не е изключен удар от морски кефал.

Реклама

Гонят тон с лодка

Гигантските хищници се ловят навътре в морето само от лодка. Мераклии прииждат тук от цял свят и търсят местен водач, за да уловят рибата на живота си. Това може да бъде тунаки, както гърците наричат рибата тон или още по-рядката риба меч. Третият популярен хищник, който кълве от лодка на изкуствени примамки, е царската риба, наричана още фагри. Закачат се и испански скумрии, с местно наименование колиос.
От брега на спининг може да се уловят няколко вида хищници. Най-ценна е баракудата, която много прилича на сладководната щука и е изключително агресивна. Гърците я наричат луцос. На воблери от скалите българските рибари масово гонят лаврака. Официалното име на тази риба е морски вълк и тя може да достигне тегло от 5-6 кг.

Гърците дебнат октопод

Октоподите са на почит сред гръцките рибари. Тези мекотели са масово разпространени по крайбрежието на Йонийско море. Ползват се специални силиконови рачета и тежести около 200 грама.
Примамката се влачи по дъното бавно и с леки придърпвания на дълбочина от 2 до 6 метра. Октоподите се крият по скали и камъни, но излизат и на пясъчно дъно. Мекотелите се гребват с кепче под повърхността, в противен случай веднага се пускат от примамката.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама